Hoppa till huvudinnehåll

Lika svårt studentbostadsläge som tidigare i Åbo

Studentbyn i Åbo Bild: Åbo stad yo-kylä

Studenternas bostadsläge hålls oförändrat i höst

Studentbystiftelsen i Åbo har i sommar fått ungefär samma antal ansökningar som tidigare år. Ansökningstiden började redan efter valborg innan studieplatserna offentliggjorts. Studentbystiftelsen väntar sig cirka 3 000 ansökningar fram till månadsskiftet augusti-september.

Studentbystiftelsen hyr ut bostäder endast åt nya studerande i början av höstterminen. Hur många bostäder som blir lediga klarnar först i början av augusti då alla lägenhetsuppsägningar blir klara. Uppskattningen är att det kommer att finnas 1 500 lediga bostäder av vilka 500 är reserverade för internationella utbytesstudenter.

På hösten poängsätts de nya studerandenas bostadsansökningar enligt hur långt från Åbo man bor. Ju längre bort man kommer från, desto mer poäng får man.

Studentbystiftelsen uppskattar att cirka 500 studerande blir utan bostad när höstterminen inleds och måste vänta till november för att få en studentbostad. De studenter som hamnar i kö kommer ofta från Åbo och grannkommunerna. Studentbostadsläget förbättras i månadsskiftet november-december då renoveringarna av bostäderna i Hallisbyn blir klara.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland