Hoppa till huvudinnehåll

Mystisk orkidé och vacker skalbagge i Naturväktarna

läsarbild på skalbagge
läsarbild på skalbagge Bild: Läsarbild skalbagge

En vacker orkidé i Hammarland var inte helt lätt att identifiera i kvällens sändning. Först antog Anders Albrecht att det handlar om Johannesnycklar, men efter noggrannare studier och lyssnarmejl lutar han och de andra experterna ändå mot att det är blodnycklar och ingenting annat.

Experterna vill ändå gärna se detaljbilder på blomställningen, så får vi sådana av Anne kan Naturväktarna titta på dem i sändningen om en vecka.

Den fina gul- och svartrandiga skalbaggen här på bilden som Birgit fotograferat är en fyrbandad blombock. Och insektens på Isacs bild, det är en stor rovfluga som suger på en knäppare. Den stackars ungen som Åke skickat en bild på och som gått en för tidig död till mötes är av allt att döma en ekorre. Åke gissade på en utter, men bland annat de långa benen och svansen tyder på en ekorrunge. Riktigt säker kunde man vara om djurets tänder syntes på bilden.

Viggo ringde in och frågade om fästingar gör någon nytta. Svaret är att de inte gör någon annan nytta än att fungera som föda för andra djur. Men någon funktion har de i ekosystemet, liksom allting i naturen, så vi vet inte vad som skulle hända om vi tog bort alla fästingar.

Naturväktarna är tillbaka med både radiosändning och liveblogg nästa torsdag, 10.7. Här nedan kan du kolla in bloggen från dagens sändning.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.