Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för oärliga fastighetsskötare

Arbetstagare
Håll koll på vem som fixar i ditt hus! (arkivbild) Arbetstagare Bild: KUVA skruvmejsel

En lurendrejare är i farten i Kronohagen. En äldre man påstår att han blivit utskickad för att fixa titthål och gångjärn på dörrar, men han är inte en av fastighetsskötarna i området, säger Ari Viinikainen som jobbar som fastighetsskötare vid fastighetsbolaget Määttä i Kronohagen.

- De flesta liknande arbeten går via fastighetsbolagen så det är nog frågan om en lurendrejare, säger Ari Viinikainen.

Viinikainen har hört om två fall. Ett där mannen erbjöd att byta gångjärnen på en dörr. Det var endast familjens barn som var hemma och de släppte inte in mannen. I det andra fallet lurade mannan en kvinna på pengar.

- Det hände på Manegegatan. Mannen tog sig in i trapphuset och erbjöd att byta ut titthållet på en äldre kvinnas dörr. Kvinnan tackade ja och hela arbetet kostade cirka 100 euro och kvinnan fick inte ens något kvitto för det, berättar Viinikainen.

Kolla med fastighetsbolaget om du är osäker

Det är inte olagligt att byta ut titthål och ta betalt för det. Viinikainen säger dock att man sällan behöver byta ut dem och i det här fallet byttes titthålet ut på den yttre dörren som är på fastighetsbolagets ansvar. Dessutom fick kvinnan inget kvitto vilket tyder på att mannen jobbar svart.

Seppo Helenius bor i Kronohagen och hade besök av en man som fixade gångjärnen på hans dörr för inte så länge sedan. Helenius är osäker om han hör till dem som blivit lurade.

- Mannen hade på något sätt tagit sig in i trapphuset och plingade på min dörr. Han sade att han är pensionerad men att någon före detta kund hade bett honom att fixa gångjärnen i huset. Han visade sitt id-kort och gav ett kvitto då arbetet var klart så jag tror nog att han var en ärlig man, säger Helenius.

Om man är osäker uppmanar Ari Viinikainen en att ringa till det fastighetsbolag som är ansvarigt för ens hus och kolla om arbetet verkligen är beställt.

- Man ska också komma ihåg att man inte behöver öppna dörren till huset för någon, de som gör liknande arbeten har alla nycklar till husen, säger Viinikainen.

Fallen är i Helsingforspolisens kännedom men de har inte fått in några anmälningar

Läs också