Hoppa till huvudinnehåll

Höghusinvånare får snart solenergi

solfångare
solfångare Bild: Yle/Marnie Burkhart/Fancy energiproduktion

Snart kan man hyra solpaneler, ifall man inte vill eller kan ha solpaneler på sitt eget tak. Helsingfors energi kommer från och med våren 2015 att sälja solenergi till kunder. Tanken är att kunderna hyr en solpanel och får den mängd el som panelen producerar.

- Det är cirka 200 kWh, det vill säga ungefär lika mycket som går år på en månad i en vanlig höghuslägenhet, säger Roland Westerberg på Helsingfors Energi.

Exakt vad det kostar kunden är inte ännu bestämt, men Westerberg tror att det handlar om en summa under tio euro per månad för det år som man hyr solpanelen. Eftersom solenergi enligt det här konceptet är betydligt dyrare än andra energiformer är man inte helt säker på hur stort intresset för solenergin kommer att vara.

Solkraftverket i Södervik i Helsingfors ska årligen producera 260 000 kWh, vilket motsvarar energiförbrukningen i ungefär 130 tvårummare.

- Jag tror absolut att det kommer att finnas de som gärna betalar lite extra för miljövänlig energi, säger solenergiprofessorn Christian Breyer vid Villamanstrands tekniska universitet.

En extra kostnad på ungefär hundra euro per år är inte så mycket, menar Breyer, samma summa går i ett huj om man tankar bilen eller båten. I Breyers hemland Tyskland är solenergin betydligt mera utbyggd än i Finland, men det beror mycket på att samhället har gått in för att stöda den energiformen.

Solpaneler på tak blir en allt vanligare syn i Finland, men oftast ger de energi för samma fastighet som panelerna är monterade på.

Breyer efterlyser nya regler som skulle garantera för de enskilda energiproducenterna att de får ett bra pris för den överloppsenergi som matas in i nätet under soliga dagar och att kunderna kunde köpa motsvarande mängd energi under kalla mörka kvällar till ett skäligt pris.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes