Hoppa till huvudinnehåll

Se upp med förvildade katter

En svart katt vaktar Kycklings hembygdsgård i Lappträsk
Bortsprungna katter börjar snabbt bete sig som förvildade katter. En svart katt vaktar Kycklings hembygdsgård i Lappträsk Bild: Yle/Sune Bergström svart katt

Varje år överges tusentals katter som tagits som husdjur över sommaren. Bortsprungna katter kan föras till det lokala hittedjurshemmet, men förvildade katter ska man inte försöka fånga.

Vanliga, bortsprungna tamkatter kan gärna fångas, om man råkar få syn på dem. Om man inte kan få reda på ägaren, kan katten föras till det lokala hittedjurshemmet.

Övervakande veterinär Pia Haltiala, Sydspetsens miljöhälsa
Övervakande veterinär Pia Haltiala Övervakande veterinär Pia Haltiala, Sydspetsens miljöhälsa veterinär

Vildkatter är skadedjur

Förvildade katter räknas inte längre som husdjur utan som skadedjur. Det kan vara fråga om tamkatter som förvildats eller också ”andra generationens” vildkatter, som fötts och alltid levt i naturen.

- Enligt lagen räknas vilda som skadedjur, och man ska inte försöka fånga dem själv, säger övervakande veterinär Pia Haltiala på Sydspetsens miljöhälsa. Förvildade katter kan bland annat sprida sjukdomar, som också människor kan smittas av.

En vildkatt låter sig inte heller fångas lika lätt som en tamkatt. Den som påträffar vildkatter på sin tomt gör klokast i att ta kontakt till exempe med övervakande veterinären.

Veterinären som gör en bedömning av situationen och kan rigga upp en fälla för vildkatten. Det är också veterinären som i sista hand avgör om katten är förvildad eller inte.

- Ibland kan skillnaden vara svår att uppfatta. Också vanliga tamkatter kan på kort tid börja se ut och bete sig som vilda katter. Därför är det experter som ska göra bedömningen, säger Pia Haltiala.

Katten på ägarens ansvar

Förutom att det kan vara svårt att veta om en katt är förvildad, är det också svårt att veta om en katt verkligen är bortsprungen. Katter bryr sig inte så mycket om tomtgränser, och det finns de som inte gärna ser grannkatter strykande runt knutarna.

Och i princip har de lagen på sin sida. Enligt ordningslagen ska katter, precis som hundar, hållas under uppsyn av sin ägare. Det betyder inte att de måste hållas kopplade, menar Pia Haltiala, och tillägger att gränsdragningen till exempel på en stor tomt kan vara svår.

Den som får oönskade besök av främmande katter ska dock inte kontakta veterinären. Eftersom bestämmelserna finns i ordningslagen, är det polisen som ska utreda ett möjligt brott mot ordningslagen.

Död katt utreds fortfarande