Hoppa till huvudinnehåll

Sixten Boström om fotboll, mat och Kent

Sixten Boström besöker Radiohuset
Sixten Boström bänkade sig i Radiohusets studio tillsammans med Robban Nilsson Sixten Boström besöker Radiohuset Bild: YLE / Tino Oksanen robban nilsson

Sixten Boström var tvungen att lämna posten som chefstränare för Helsingforslaget HJK i våras. Beslutet kom som en överraskning för många, men det fanns också de som inte var särskilt förvånade. Boström har nu fått lite tid att reflektera över vad som hände i våras men fortfarande saknas en del svar.


Det spekuleras fortfarande mycket kring vad det var som verkligen var anledningen till att Boström fick sparken. En av spekulationerna är att det fanns en ersättare för Boström i tanke redan innan den här säsongen började, en ersättare som skulle ta över efter att Boströms kontrakt gått ut. Det talades också om att HJK:s säsongsstart 2014 var grunden till att Boström fick lämna jobbet. Championsleague kvalet, som slutade med förlust för HJK, spelade möjligen också in.

- Det är svårt att säga vad anledningen är, det kom överraskande för både mig och spelarna, berättar Boström.

Fortfarande mycket fotboll

Sixten Boström har sett alla matcher i årets VM hittills och efter att ha tillbringat nästan fem år i allsvenskan så blir det också en hel del matcher från Sverige att följa med. Fotbollen är inte bara ett yrke, det är en livsstil som onekligen tar upp mycket av Boströms tid.

- Fotboll är fortfarande roligt, men det gäller att hitta nya nischer hela tiden.

Fotbolls-VM spelar en viktig roll för Boström för tillfället. I och med VM får man en intressant värdemätare på hur fotbollen mår som sport. VM bidrar också till att ge den dagliga dosen av fotboll som behövs för en person som har fotbollen som yrke, passion och livsstil.

Kunde ha varit trummis i Kent

Musiken har en viktig roll för många idrottare och Boström är inget undantag. Kent är en favorit i lurarna under Boströms egna joggingrundor.

Mat är också något av en passion och det var mycket nära att Boström skulle ha försvunnit iväg till USA och påbörjat en kockutbildning.

- Det var efter tiden i Jakobstad som tanken var att flytta till New York och påbörja en kockutbildning. Men fotbollförbundet hann före, berättar Boström.

Fotbollens betydelse i Boströms liv är stor, men det har också funnits andra drömmar. Maten var den ena och den andra var drömmen om att bli trummis. Trumpinnarna fanns och takt och rytm övades flitigt mot en telefonkatalog.

Bästa VM turneringen

Den pågående VM-turneringen har imponerat stort på många och fotbollen verkar må mycket bra för tillfället, något som också Boström håller med om. Men vilken turnering, genom tiderna, har gjort störst intryck på en person som på heltid ägnar sig åt fotboll?

- År 1994 var vi en grupp på sju till åtta personer som hyrde en paketbil och körde mellan San Fransisco och Los Angeles och det gjorde ett stort intryck på mig, minns Sixten Boström.

Torsdagen den 10 juli i Sport i Radiohuset med Robban är Bobi Wallenius sportgäst. Då kommer han, bland annat, att berätta vilket som på riktigt varit den bästa VM turneringen genom tiderna.

Läs också