Hoppa till huvudinnehåll

Akrylamidhalterna fortfarande för höga

Halterna är högst i friterade potatisprodukter och i kaffe. Bild: EPA fishnchips

Flera av våra livsmedel innehåller fortfarande för höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

Det konstaterar EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA som har granskat över 40 000 matvaror i europeiska butiker.

Akrylamid finns bland annat i friterade potatisprodukter som chips och pommes frites, men också i kaffe, bröd, kex och spannmålsbaserad barnmat. Ämnet uppstår när livsmedel hettas upp i höga temperaturer vid bakning, fritering eller rostning.

Akrylamid i stora doser under en lång tid kan öka risken för cancer.

Problemet har varit känt länge, men EFSA:s rapport visar att halterna inte har sjunkit i de europeiska matvarorna.

Några gränsvärden för akrylamid finns inte, utan myndigheterna har hittills försökt ge tillverkarna råd om hur man minskar mängden, eftersom hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstiden och temperaturen.

Läs också