Hoppa till huvudinnehåll

Chockhöjning på bensinpriset i Egypten - nu 80 cent

En bränslepump
En bränslepump Bild: EPA/Oliver Berg förbrukning

Priserna på bränsle och elektricitet steg kraftigt i Egypten natten mellan fredagen och lördagen.

Priset på bensin och diesel steg med mellan 40 och 78 procent beroende på kvalitet. En liter 95-oktanig bensin kostar nu cirka 80 cent per liter.

Tidigare i månaden började regeringen minska subventionerna på elektricitet och priset på el väntas fördubblas på några år.

Energi har varit kraftigt subventionerat i Egypten, men tidigare regeringar har inte vågat minska subventionerna i rädsla för folkets ilska då priserna då höjs.

Den nya regeringen under president Abdel Fattah al-Sisi anser dock att flera års politiska oroligheter har varit förödande för den egyptiska ekonomin och att det nu är oundvikligt att dra ned på subventionerna på energipriserna.

I fjol var Egyptens budgetunderskott 14 procent av BNP och den offentliga skulden översteg 100 procent av BNP.

Egyptens premiärminister Ibrahim Mahlab försvarar de massiva prishöjningarna. Han säger att det är nödvändigt för att skydda landets fattiga och frågar sig hur man kan uppnå social jämlikhet om man stöder de rika som dagligen använder bränslen.

Prishöjningarna har lett till demonstrationer, bland annat i städerna Suez och Ismail, där polisen använde tårgas mot protesterande busschaufförer. Chaufförerna kräver att busspriserna också höjs, för att kunna täcka bränslekostnaderna.