Hoppa till huvudinnehåll

Palestinska pojken brändes levande

Kravaller utbröt efter begravningen av den mördade palestinska pojken.
Kravaller utbröt efter begravningen på fredagen. Kravaller utbröt efter begravningen av den mördade palestinska pojken. Bild: EPA/ABIR SULTAN palestinsk

Preliminära obduktionsresultat visar att den palestinska pojken som hittades mördad i Jerusalem på torsdagsmorgonen hade bränts till döds. Mordet misstänks ha varit en hämndattack för morden på tre israeliska tonårspojkar på Västbanken.

Den 16-årige palestinska pojken Mohammed Abu-Khdeir kidnappades i sina hemkvarter i östra Jerusalem på tisdagen. På torsdagsmorgonen hittades hans svårt brända kropp i ett skogsområde i västra Jerusalem.

Både palestinierna och en del israeliska bedömare är övertygade om att Abu-Khdeir mördades av högerextrema judiska nationalister som en hämnd för morden på tre israeliska tonårspojkar på Västbanken. Polisen har inte bekräftat de här misstankarna och gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

Enligt den palestinske chefsåklagaren Mohammed Al-Awewy visar de första obduktionsresultaten att Abu-Khdeir brändes till döds. Obducenterna hittade aska i Abu-Khdeirs lungor och han hade alltså hunnit inandas den innan han dog. Brännskadorna täckte 90 procent av hans kropp.

Mordet på Abu-Khdeir har lett till kravaller på olika håll i de palestinska områdena. Efter hans begravning på fredagen spreds kravallerna också till palestinska städer i norra Israel. En del sammandrabbningar pågick ännu på lördagsmorgonen.

En del av de sörjande i fredagens begravningståg ropade "Intifada! Intifada!" och uppmanade alltså till en ny folkresning mot Israel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes