Hoppa till huvudinnehåll

Rockens roll i Vega Rock

Kenya Special, skivpärm
Kenya Special, skivpärm Bild: www.kartelcreative.com populärkultur

Den som har lyssnat på Vega Rock då och då, vet att här bjuds det på rock – och även annan musik – av ytterst varierande slag; ” bl.a. glam, indie, heavy, progg, proge, synth, grunge, goth, punk, new wave och kanske även lite uppiggande strupsång emellanåt”, lyder beskrivningen på Arenan. Och då ryms nog alla undergenrer inte ens med där.

En ytterligare breddning av rockbegreppet blir det ikväll med bl.a. kenyanska Hafusa Abasi & Slim Ali with the Yahoos Band på spellistan. Strupsång är det inte fråga om, men definitivt uppiggande är vad det är. Etiopiske Mulatu Astatke å sin sida är en av ethio-jazzens förgrundsfigurer, en veteran som har varit med sedan 1960-talet, men blev känd för en bredare konnässörskara då Jim Jarmush hade med honom på soundtracket till sin film Broken Flowers från 2005 (med Bill Murray i huvudrollen). Han kommer till Pori Jazz i år.

Damon Albarn – som i fredags gav en spelning på årets Roskilde-festival - fullbordar sedan den östafrikanska trippeln med ett plock från hans nya album Everyday Robots. Men vilken är egentligen kopplingen till Tanzania i Mr Tembo?

En annan veteran som är aktuell för Pori Jazz är förstås Bob Dylan. I Vega Rock uppträder han dock den här gången med The Band, vars gitarrist, Robbie Robertson också firar födelsedag i dag – 71 år fyller han Vega Rock gratulerar. Och de här bidragen representerar väl för sin del den klassiska rocken på kvällens spellista.

Kvällens andra födelsedagsaktuella artist är sedan Robert Diggs, även bättre känd som The RZA från hiphop-kollektivet Wu-Tang Clan. Han fyller 45 och då kan man ju konstatera, att om hiphopens 1990-talsstorheter börjar komma in i medelåldern så lär väl också några av fansen från den tiden höra till Radio Vegas målgrupp vid det här laget. Ändå har jag på känn att hiphopen fortfarande är något av en vågdelare för mången rocklyssnare – eller?

Klart är att Wu-Tang Clan rockar, men är det ”rock”? Det är mer tveksamt.

Det har också sagts att hiphopen för vidare ett arv från soulen. En stor soulartist som gick bort för en dryg vecka sedan är Bobby Womack. Förutom att han hyllas med ett par egna låtar får han också sjunga tillsammans med Los Lobos i en nytagning av klassikern Across the 110th Street.

Och á propos soulmän, säger jag slutligen bara Stevie Wonder.

Vega Rock 5.7. med start kl.21.05. Redaktör: Ralf Sandell

Del 1 (21.05 - 22.00):

1. Bobby Womack & The Valentinos: It’s All Over Now
2. Bobby Womack: Please Forgive My Heart
3. Bob Dylan & The Band: You ain’t goin’ nowhere
4. Mulatu Astatke: Yekerme Sew
5. Hafusa Abasi & Slim Ali with the Yahoos Band: Sina Raha
6. Damon Albarn: Mr. Tembo
7. James Yorkston: Great Ghosts
8. Jack White: That Black Bat Licorice
9. Stevie Wonder: Living for the City

Del 2 (22.15 - 23.00):

1. The Wu-Tang Clan: Clan in da front
2. Los Lobos: Wicked Rain – Across the 110th Street featuring Bobby Womack
3. The Band: Out of The Blue
4. First Aid Kit: Stay Gold
5. Emma Nordenstam: Sommarregnsskogspromenad
6. Hazel O’Connor: Hanging Around
7. Stranglers: No More Heroes
8. Ital Skurk: Låt solen skina