Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan offentliggjorde preliminärt valresultat

Abdullah Abdullah supportrar demonstrerar mot valfusk i Afghanistan.
Anhängare till Abdullah Abdullah demonstrerar mot påstått valfusk i andra valomgången. Abdullah Abdullah supportrar demonstrerar mot valfusk i Afghanistan. Bild: EPA/JAWAD JALALI valfusk

Ekonomen och FN-diplomaten Ashraf Ghani har vunnit den andra omgången i presidentvalet i Afghanistan, visar det preliminära valresultatet.

Den 64-årige Ghani har verkat som finansminister och ledande ekonom vid Världsbanken.

Ghani får över 56 procent av rösterna i den andra valomgången och motkandidaten, utrikesminister Abdullah Abdullah, får 44 procent.

Valkommissionen konstaterar att det har förekommit valfusk och att resultaten från 7 000 av sammanlagt mer än 23 000 vallokaler ska granskas närmare. Valkommissionens chef Ahmad Yousuf Nuristani säger att det är för tidigt att säga vilken av de två kandidaterna som sist och slutligen vann valet.

Det officiella valresultatet ska publiceras den 22 juli.

Abdullah Abdullahs talesman Mujib Rahman Rahimi säger att de inte godkänner resultatet. Abdullah har krävt att resultatet inte offentliggörs innan resultaten från alla problematiska vallokaler har granskats.

En talesman för USA:s utrikesministerium säger att att de allvarliga beskyllningarna om valfusk måste granskas och att det preliminära valresultatet kan vara felaktigt.

Läs också:
Afghanistan väljer ny president
Protester mot misstänkt valfusk i presidentvalet i Afghanistan
Misstankar om valfusk i Afghanistan

Läs också