Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsdomare: Man kan inte ge rött kort till skrikande föräldrar

Jan-Erik Eklöf i sin domarskjorta.
Jan-Erik Eklöf i sin domartröja. Jan-Erik Eklöf i sin domarskjorta. Bild: Yle / Ted Urho hesacup

I dag inleds den stora fotbollsturneringen Helsinki cup. I Finlands största fotbollsturnering spelar hundratals lag från ca 20 olika länder över 3500 matcher.

Jan- Erik "Je Je" Eklöf har jobbat som domare i Helsinki cups matcher i nio år.

- För det mesta brukar allt flyta bra, säger Eklöf. Stämningen brukar vara fin och nivån har märkbart stigit speciellt bland de yngre spelarna under de år som jag har varit med, säger han.

För några veckor sedan gick Bollförbundet ut med ett öppet brev till föräldrarna där man hoppas att de som följer med matcherna skulle avhålla sig från att skrika osakligheter där de står vid spelplanen. Je Je Eklöf säger att han själv varit lyckligt lottad och mycket sällan har stött på föräldrar som inte kan bete sig.

- Men visst finns det vissa problemföräldrar som tar en för aktiv roll. De borde inse att de inte är tränare, utan borde vara där för att uppmuntra sina egna och andras barn. De ropar otrevliga saker till spelare, tränare och domare.

Som domare kan man inte själv göra något åt det om publiken beter sig dåligt.

- Då är det ordningsvakternas jobb att reagera, säger Eklöf.

Men skulle det inte finnas skäl att visa rött kort till publiken ibland?

- Nej, skrattar, Eklöf. Det är nog andra metoder man borde ta till. Föräldrarna borde själva förstå att de är där för barnen och för fotbollen och bete is enligt det.

Ibland vill föräldrarna efter matchen ställa domaren mot väggen.

- Rätt ofta kommer det fram att många föräldrar inte är riktigt insatta i spelets regler och då gäller det att förklara reglerna till dem.

Också här har Bollförbundet varit aktivt och skickat ut brev där man ber föräldrarna bekanta sig med reglerna.

Je Je Eklöf jobbar även med Stafettkarnevalen och där stöter han aldrig på liknande problem. Han önskar att man kunde ha samma inställning inom bollsporter som barnen har på Stafettkarnevalen.

- Så länge man förstår att det handlar om lek och skoj så blir alla på gott humör!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen