Hoppa till huvudinnehåll

Kläddonationerna ökade i dåligt väder

Många klädinsamlingspunkter har på senare tid varit överfyllda av påsar med gamla kläder. Det är ett kortvarigt fenomen, men välgörenhetsorganisationerna väntar sig ändå att kläddonationer ökar.

- I fjol fick vi in elva miljoner kilogram kläder och i år kommer det säkert att vara närmare tolv miljoner kilogram, säger Minja Huopalainen, partnerskapschef på UFF.

Orsaken till att lådorna just nu har varit så fulla kan vara att det har varit sämre väder under semestertiden och att många har valt att städa ur sina garderober i stället för att vara ute.

- Det är troligen förra veckans dåliga väder som ledde till att vi hade fler donationer vid insamlingspunkterna än normalt. Så det har varit bra med donationer. Men nu har börjar det stabiliseras, säger Huopalainen.

Sedan i fjol har också klädaffärerna donerat överblivna kläder till välgörenhetsorganisationer som UFF. Och det finns kritiker som tycker att det här bara leder till att kläderna byter ägare och att det skulle vara bättre för miljön om vi i stället köpte kvalitetskläder och använde dem en längre tid.

Och även om Huopalainen välkomnar donationer så är hon inne på samma spår.

- Ur ett resurseffektivt perspektiv hoppas vi nog att kläderna tjänar sitt syfte så länge som möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes