Hoppa till huvudinnehåll

Husets energiklassning kostar flera hundralappar

Bild: Yle/Hanna Sjöström ösnyland

Husägare får öppna plånboken för att få energicertifikat. Grundtanken är god men certifikaten måste bli lättare att förstå om de ska fylla sin egentliga funktion, säger Jan Snickars som är försäljningschef för bostadsförmedlingen SKV i Vasa.

Jan Snickars
Jan Snickars Jan Snickars Bild: Yle/Patrick Stenbacka jan snickars
Sofia Bagge vid Vasa stads byggnadstillsyn.
Sofia Bagge Sofia Bagge vid Vasa stads byggnadstillsyn. Bild: Yle/Patrick Stenbacka sofia bagge

Energicertifikat ska vara ett viktigt verktyg för att jämföra och förbättra byggnaders energiprestanda vid försäljning och uthyrning heter det på Miljöförvalningens webbsida. Och visst är grundtanken med energicertifikat god, men de är alldeles för teoretiska, menar Jan Snickars som är försäljningschef på bostadsförmedlningen SKV i Vasa.

Energicertifikaten ska hjälpa konsumenten att se siffror på vad huset drar, men det är mera en svårtydd pappersbunt, säger Snickars. Det är vettigare att med husets förra ägare ta reda på energiförbrukning i stället för att dyka ner i energicertifikatet.

Men certifikaten är lagstadgade och i Finland ska alla byggnader som uppförs ha energicertifikat. Sedan 2009 är det även krav på energicertifikat vid försäljning eller uthyrning av äldre småhus.

Lagen utvidgas ytterligare i juli 2017 när även hus byggda före 1980 ska ha energicertifiakat.

- Framför allt blir det kostnader för säljarna. Det kostar ju ett antal hundralappar att skaffa ett energicertifikat. Och sen det praktiska i det hela. Det är frågan om många hus och det lär bli bökigt, säger Snickars.

Medelpriset för ett energicertifikat är 520 euro.

"Se dig själv i spegeln"

På byggnadstillsynen vid Vasa stad arbetar Sofia Bagge som lovföberedningschef. Stadens roll när det gäller energicertifikaten är att är att främst kontrollera att de som utför certifikaten är godkända att göra det.

Dessutom ser byggnadstillsynen till så att energicertifikaten är uppdaterade.

- Det här är något som utvecklas hela tiden och kraven blir bara flera. För vår del finns det mycket att läsa in sig på för att hålla sig ajour. Jag tror ändå att energicertifikaten är en bra sak, säger Bagge.

Försäljningschef på SKV, Jan Snickars, tycker att idén med energicertifikaten inte är bortkastad. Men frågan är om det är ett rättvist sätt att jämföra byggnaders energiprestanda.

- Det finns en orsak till varför man i regeringen funderar på att göra något åt det här och göra det mera rättvist. Visst fyller de en funktion men personligen anser jag att man är herre över sitt eget hus och ska se sig själv i spegeln när det gäller energiförbrukning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten