Hoppa till huvudinnehåll

I låda på låda vilar tusentals arbeten och verk - patientkonsten från Nickby sjukhus är i säkra händer

Forskare med konstverk
Forskaren Elina Kallio visar patientkonst ur lagret. Forskare med konstverk Bild: Yle/Mikael Kokkola patientkonst

I låda på låda vilar alla de tusentals arbeten och verk – målningar, smycken, textiler – som patienterna på Nickby sjukhus har gjort under tiotals år. Snart finns de tillgängliga på nätet.

målning
målning Bild: Yle/Mikael Kokkola patientkonst

Att försiktigt botanisera i lagerlådorna är som att vara på en spännande tidsresa. De äldsta verken är från år 1919.

På 60-talet kom sjukhuset i gång med konstterapi. Bildkonstnär Rafael Wardi jobbade länge som handledare för konstklubben på Nickby sjukhus.

Det är forskaren Elina Kallio som förevisar samlingen i en enorm lagerbyggnad i Vanda. Där finns Helsingfors stadsmuseums samlingscenter.

Samlingen med patientkonst består av tusentals arbeten. Ingen vet det exakta antalet. Kring 10 000 är en uppskattning. Tidigare hade sjukhuset ett eget museum för samlingen.

- Nu har vi hunnit med att katalogisera och fotografera omkring 2 000 föremål, säger Kallio. Rätt så snart, kanske under vintern, kommer stadsmuseet att lägga ut bilderna på nätet.

Lager
Två som verkligen kan patientkonsten från Nickby sjukhus, forskaren Elina Kallio och tidigare överskötaren Pirkko Paloheimo. Lager Bild: Yle/Mikael Kokkola patientkonst

- Det är ett unikt material som vi har här. En så här stor samling med patientarbeten är sällsynt men några planer på en fast utställning finns inte.

Så verk av de kända patientprofilerna ”Prinsessan”, ”Kejsaren” och ”Mannerheims son” lever vidare på nätet och i det stora lagret.

Nickby sjukhus grundades år 1914 och upphörde med sin verksamhet 1999.

Läs också