Hoppa till huvudinnehåll

Små stunder som blivit stora

Författaren Kjell Westöl
Kjell Westö är en av Vegas Sommarpratare 2014 Författaren Kjell Westöl Bild: Linnéa Sjöholm / Yle kjell westö

- Varje ögonblick är en möjlig början på berättelsen om ett liv menar författaren och sommarprataren Kjell Westö.

Det är också just dessa kanske till synes obetydliga stunder och ögonblick som är stommen i Kjell Westös sommarprat i Radio Vega. Stunder som trots sin litenhet fortfarande finns kvar i minnet ännu år och årtionden efteråt. Stunder som format författaren Kjell Westö till den han är idag.

Kjell Westö som barn på 60-talet
Kjell somaren -66 Kjell Westö som barn på 60-talet Bild: Privat/Kjell Westö vegas sommarpratare 2014

Berättelsen börjar i Småland, på sjuttiotalet, Kjell är 12 år. Han tillbringar en sommarmånad på annan ort, närmare bestämt i Ideshult hemma på gården hos Hasse och Märta där Kjells pappa varit krigsbarn ett antal år tidigare. Det är här insikten infinner sig

- Jag är inte är ett barn längre, jag är redan något alldeles annat.

Stunden är starkt förknippad med musik som så många av Kjells ögonblick i sommarpratet. I det här fallet är det frågan om Jeff Lynnes och Electric Light Orchestras legendariska version av Chuck Berrys "Roll over Beethoven".

Magiska stunder i augusti

I sitt sommarprat berättar Kjell om magiska ögonblick varje augustimånad "ögonblicket då jag återvände till stan efter månader på landet." Det handlar om förorten där det fanns en stor livshunger ännu på 70-talet, "där förorterna stod för luft och ljus och framtidstro". Men det handlar också om stunden då omtanke och vänlighet från en person visar sig vara avgörande för att lyckas och gå vidare.

Pojke med boll. Kjell Westö som barn på 70-talet
Kjell i mitten av sjuttiotalet Pojke med boll. Kjell Westö som barn på 70-talet Bild: Privat/Kjell Westö vegas sommarpratare 2014

- Jag lärde mig att tro på att man kan överraska både sig själv och andra om man arbetar hårt och vägrar ge upp.

Kjell Westö är en prisbelönt författare som så sent som i maj 2014 belönades i Sverige med Samfundet De Nios stora pris. Enligt prismotiveringen är Westös författarskap episkt, och av stor bredd och hög intensitet. Kjell Westö tilldelades Finlandiapriset 2006.

Bland annat den här musiken spelar Kjell Westö i sitt sommarprat:

Kjell Westö sommarpratar den 8 juli kl. kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Kjell Westös sommarprat i repris den 23.12.14 kl 16.08.

Kjell Westö sommarpratar i år både i Radio Vega och i Sveriges radios populära Sommar i P1.


Läs också:
Kjell Westö får stort svenskt litteraturpris

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Läs också

Nyligen publicerat - Vega