Hoppa till huvudinnehåll

Kurs för sommarjobbare överträffade förväntningarna

Sven Gustafsson och Ayrton Pernell på jobb på en julgransodling
Ayrton Pernell och Sven Gustafsson svettas på julgransodlingen. Sven Gustafsson och Ayrton Pernell på jobb på en julgransodling Bild: Yle / Jonas Sundström ayrton pernell

Fönstertvätt, städning, gräsklippning och röjning. Luckan Raseborg och 4H samarbetar den här sommaren för att sysselsätta ungdomar som saknar annat sommarjobb. Den som behöver hjälp med små arbeten kan nu få det enkelt och billigt.

Initiativet kom från Luckans håll. Där ville man göra något för att ge unga i åldern 14-19 år något meningsfullt att jobba med. Luckan tog kontakt med 4H, som tagit hand om mycket av det praktiska.

I mitten av juni ordnade 4H en kurs för intresserade unga. Arrangörerna hade hoppats på ett tiotal anmälningar. Till sist fick man 22 stycken, så det blev trångt på Luckan. Verksamhetsledare Tove Holmström på Raseborgs 4H är mycket nöjd.

- Det är jätteroligt att se vilket intresse här finns, säger hon.

Från kurs till arbete

På kursen har man gått igenom vett och etikett i arbetslivet: vad man har som rättigheter och skyldigheter som arbetstagare.

- Man kommer i tid, man klär sig anständigt och sitter inte och bläddrar på telefonen på jobbet. Och så talade vi förstås om deras rättigheter också. Skattekort, konto och allt sådant är inte något självklart för någon som får sitt första sommarjobb, säger Holmström.

Efter kursen kan de unga sedan få jobb. Luckan och 4H fungerar alltså som ett slags arbetsförmedling.

De flesta jobben har varit utejobb, trädgårsarbete, röjning med mera. Men också mattvätt, städning och måleriarbeten finns på repertoaren.

Hittills är det cirka 15 företag eller hushåll som tagit kontakt och gett några av de unga jobb. Enligt Tove Holmström handlar det både om kontinuerliga jobb som gräsklippning och engångsarbeten. Minimitiden är en timme och taxan är fast, 15 euro per timme.

Tove Holmström, verksamhetsledare för Raseborg 4H
Verksamhetsledare Tove Holmström är nöjd med kursen. Tove Holmström, verksamhetsledare för Raseborg 4H Bild: Yle / Jonas Sundström tove holmström,Raseborg,Pojo, Raseborg

- Vi tar gärna emot fler uppdrag, säger Holmström och påminner om att man kan utnyttja hushållsavdraget för de flesta jobben.

Rensar bland julgranarna

Kåre Pihlström är en av dem som anlitat de unga. Han får hjälp med sin julgransodling.

- Det känns bra, det här är något man inte grejar ensam. Jag har fått flera unga hit och hjälpa till.

En av dem som rensar i julgransodlingen är Ayrton Pernell.

- Det här känns riktigt bra, annars hade jag inte haft något att göra. Hettan plågar, det blir varmt, men det är bara att dricka mycket, säger Pernell.