Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria stängs av från all internationell fotboll

Nigeria efter åttondelsfinalförlusten mot Frankrike, VM 2014
Nigeria föll ut ur fotbolls-VM efter en förlust i åttondelsfinalen mot Frankrike. Nigeria efter åttondelsfinalförlusten mot Frankrike, VM 2014 Bild: EPA / All Over Press nigerias fotbollslandslag

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har utdelat Nigeria ett tungt straff för statlig inblandning i fotbollen. Nigeria stängs av från all internationell fotboll både på klubb- och landslagsnivå.

Orsaken till avstängningen är att Nigerias förbundsordförande Aminu Maigari arresterades efter VM-turneringen. I stället tog idrottsministern över posten. Många andra på förbundet fick därtill sparken efter åttondelsfinalförlusten mot Frankrike.

Fifa tillåter inte direkt statlig inblandning i fotbollen och efter att först ha tilldelat en varning stänger man nu av Nigeria från alla internationella turneringar.

Avstängningen hävs först då domstolsbesluten återkallas och Nigerias fotbollsförbund igen kan arbeta utan att en tredje part lägger sig i, skriver Fifa i ett utlåtande. Om avstängningen inte hävs före den 15 juli får Nigeria inte delta i damernas U20-VM i augusti.

Nigeria har också tidigare hamnat i trångmål på grund av statlig inblandning i fotbollen. Fifa stängde av landet 2010 efter att förbundstjänstemän ställts inför domstol och avstängningen upphävdes först när domstolsbeslutet drogs tillbaka.