Hoppa till huvudinnehåll

Den åländska fjädern tillhör nötskrikan

Fjäder som hittats på Åland
Fjäder som hittats på Åland Bild: Yle fjäder

Det var nötskrikan som tappat en fjäder på Åland, framgick det i Naturväktarnas sändning i Radio Vega på torsdagen.

Det var Isac Bertell som hade hittat fjädern i skogen i Eckerö på Åland, och skickat in den till Naturväktarna. Vingpennan är cirka sex centimeter lång, och Isac Bertell tippade själv att den kommer från en småfågel. Naturväktarnas experter Anders Albrecht och Jörgen Palmgren kom fram till att det handlade om en nötskrika. Man ser denna vackra blåa färg särskilt bra på flygande fåglar.

Ett ljust fågelbo
Detta är ett bofinksbo. Ett ljust fågelbo Bild: Yle naturväktarna

I övrigt diskuterades bland annat fågelboet på bilden i sändningen. Lillan hittade det på marken för några dagar sedan. Det fanns inget i boet förutom några fjädrar. Hon funderar själv på om det kanske kunde vara fråga om talgoxens eller blåmesens bo?

Naturväktarnas svar var att det handlar om ett bofinksbo. Typiskt är att det är fodrat med näverlav och att boet ser mycket ljust ut. Det finns också enstaka fjädrar som bofinkarna tagit med sig till boet. Det är honan som byggt boet.

En ormslända med lång bakkropp
Det här är en ormslända. En ormslända med lång bakkropp Bild: Yle slända

I Naturväktarnas sändning fick också Elvira från Svartå svar på en fråga om en insekt – "lustig insekt", som hon själv beskriver den, den syns på bild här intill. Den landade på Elviras hand i slutet på maj i en tallskog.

Experterna kom i sändningen fram till att det är en ormslända. Det är en grupp med fyra arter, men man inte säga vilken art det är. Ormsländan är inte alls ovanlig. Det är honan som har den långa baksidan. Halsen rör sig lite ormlikt, därav namnet.

Ny blogg nästa vecka

Dagens sändning är slut men man kan fortsätta skicka in frågor och bilder om växter, djurliv och naturliv i Finland till Naturväktarna på e-postadressen vega.natur@yle.fi. Naturväktarna sänds nästa gång om en vecka. Numret som man kan ringa till från och med klockan 18 på torsdag är 0600 11 12 13. På torsdag vaknar också bildbloggen till liv på Svenska.yle.fi, samtidigt som sändningen i Radio Vega kör i gång kl.19.30.

Naturväktarna diskuterar gärna lyssnarnas frågor och problem men ger helst inte råd i "utrotningsfrågor". Det betyder att om du vill bli av med till exempel myror eller getingar måste du vända dig till någon annan expert.

Programledare är Björn Federley. Ursula Stenberg svarar i Naturväktarnas telefon.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.