Hoppa till huvudinnehåll

Enda Esso i Finland finns i Barösund

Företagare Johan Bäckström, Barösunds Esso
Företagaren Johan Bäckström. Företagare Johan Bäckström, Barösunds Esso bäckström johan

Efter en paus på några år vajar Esso-flaggan igen i Barösund, trots att stationen officiellt hör till St1-kedjan. Traditioner är viktiga, tycker företagaren Johan Bäckström.

Då Esso i Finland lade ner 2006 och sålde bensinstationerna till SOK, blev det nedräkningen för den gamla sortens bensinstationer. I rask takt plockades Esso-skyltarna ner och ersattes med Abc- eller St-1-skyltar. Samtidigt försvann många gamla landmärken: Esso-stationerna var något man lärt sig orientera sig efter: Mankby, Tolls, Pickala, Barösund...

Men i Barösund möts besökarna nu för andra sommaren i rad igen av rödvita Esso-vimplar. Också de gamla Esso-skyltarna ovanför ingångarna har dammats av och satts upp igen. Barösunds Esso torde därmed stoltsera med att vara den enda Esson i Finland.

Hittade flagga på internet

- Alla pratar om Barösunds Esso, och ingen känner den med något annat namn, så vi bestämde oss för att få upp en flagga som motsvarar namnet, berättar företagaren Johan Bäckström.

En flagga i originalutförande lyckades Bäckström hitta på internet, och skyltarna fanns inpackade i de egna förråden.

Flaggan och skyltarna är ändå bara rekvisita, officiellt är man förstås en St1-station.

En cirkel sluts

Johan Bäckström berättar att kunderna reagerat enbart positivt på Esso-skyltarna. För honom själv är det en cirkel som sluts.

Bäckström började i medlet av 80-talet som sommarjobbare just på Barösunds Esso. Efter studierna fortsatte han jobba på Esso. 1997 blev han företagare på Tolls Esso i Kyrkslätt, där han jobbade tills stationen förvandlades till kall station.

Efter ytterligare några år på Esso bytte Bäckström bransch, men då den tidigare företagaren i Barösund bestämde sig för att sluta, blev han kontaktad av några gamla bekanta från Barösund, som undrade om inte han kunde ta över.

- Jag och min bror har barn i samma ålder, strax över och under aderton år. Vi tänkte att de kunde få bo på stugan och sommarjobba här, precis som vi gjorde på 80-talet.

Det beslutet har Bäckström inte ångrat, och barnen trivs också.

- De lär sig mycket om hur man driver ett företag och vad som krävs för att få det lönsamt, säger Johan Bäckström.

Den här artikeln är uppdaterad (rubriken och en mening i texten). I den ursprungliga artikeln som publicerades 10.7. 2014 kl. 10.43 stod det felaktigt att Barösunds Esso var den enda i Norden. 10.7.2014 kl.13.40 är det rättat till "den enda Esson i Finland" eftersom Esso också finns i Norge.