Hoppa till huvudinnehåll

Glöden är tillbaka på Kaustby folkmusikfestival

Kaustby folkmusikfestival samlar många besökare i år.
Kaustby folkmusikfestival samlar många besökare i år. Kaustby folkmusikfestival samlar många besökare i år. Bild: Pressbild kaustby folkmusikfestival

Många spelmän och besökare har samlats på Kaustby-festivalen. Mårten Holm, som rapporterar från festivalen, säger att det är fullt med folk och att det inte har varit så här bra stämning på flera år.

Många tusen personer hade samlats för att lyssna till J. Karjalainen på Kaustby-arenan.

- Det har sålts drygt tre gånger fler biljetter i förköp jämfört med förra året. Och man har otroligt tur med vädret, säger Mårten Holm.

3500 spelmän är anmälda och de spelar i fler än 400 grupper och konstellationer. Dessutom finns det många andra spelmän som besöker festivalen och spelar på området.

- Budgeten är inte hög utan mycket grundar sig på en enorm talko-insats. Flera hundra personer har arbetat hårt för att förverkliga festivalen, säger Holm.

Hela ortens festival

Även de små spelmännen har sin plats på festivalen.
Även de små spelmännen har sin plats på festivalen. Även de små spelmännen har sin plats på festivalen. Bild: Pressbild kaustby folkmusikfestival

Hela Kaustby sluter upp kring sin festival och de öppnar även sina hem. Mårten Holm bor hemma hos en familj i deras egnahemshus tillsammans med fyra andra inkvarterade.

- Jag bor tillsammans med bland annat en schweitzare, så engelska blir vårt gemensamma språk. Här är dörren öppen och vi får komma och gå som det passar oss, säger Holm.

Att vara finlandssvensk i Kaustby är inget problem, man känner sig välkommen och många finlandssvenska spelmän deltar. Bland andra Jepo Kryddona, Mini Kryddona, The Gniders och Rosenfink. Mikael Fröjdö med en grupp potpurri-dansare bjöd på uppskattade underhållning i går. Runt 14 nationaliteter är samlade på festivalen.

Inte bara knätofsar

Det är helt fel att tro att festivalen bara innehåller gammal spelmansmusik och knätofsar. Det gemensamma är att alla vill föra spelmanstraditionen vidare men det är fritt att göra det på det sätt man vill.

- Här finns något för alla åldrar och smakriktiningar. Till exempel Juha Kujanpää-ensemblen låter lite som Electric Light Orchestra blandat med Jethro Tull och svenska Hoven Drovens folkrock skulle platsa i Metallväktarna, säger Mårten Holm.

På tisdag klockan 21.03 och 22.15 kan du höra Mårten Holm intervjua Christine Julin-Häggman, folkmusikern som står bakom Jepo Kryddona och en intevju med det finlandssvenska bandet Rosenfink.

Läs också