Hoppa till huvudinnehåll

Hashtags och mobilappar gav guld i kroppsmålning

Riina Laines stora dröm gick i uppfyllelse: äntligen världsmästare! Riina Laine, världsmästare i kroppsmålning 2014 Bild: Yle/Helena von Alfthan riina laine,world bodypainting festival

Make-up artist och kroppsmålare Riina Laine deltog i världsmästerskapstävlingarna på World Bodypainting Festival i Österrike för första gången 2007. I fjol blev det silver i samma tävling, och i år kan hon äntligen titulera sig som världsmästare i kroppsmålning.


- Det känns alldeles ofattbart. Att vinna har varit målet i många år, även om jag inte riktigt trodde på att det någonsin skulle ske, säger en uppenbart lycklig Laine.

Sociala medier och en dyster framtid?

Laines insats i tävlingen bestod av två verk, båda målade på modellen Sonja Tamminen. I den första uttagningen var temat pop art.

Pop art i uttagningarna. Riina Laines semifinalbidrag i världsmästerskapen i kroppsmålning 2014 Bild: Riina Laine bodypainting,kroppsmålning,riina laine,world bodypainting festival

- I det här verket behandlade jag sociala medier och hashtags, och hur vi i sociala medier skapar en vackrare bild av våra liv än vad det i verkligheten är, berättar Laine.

Temat i finalen var artificiell intelligens. I finalverket behandlar Laine mobilapplikationer och hur de i framtiden följer med och påverkar våra liv från vaggan till graven.

- Det känns som att många är gifta med sina telefoner nuförtiden, vilket är väldigt synd. Det pratas om faran med att utveckla intelligenta robotar vars intellekt till och med kan överskrida människans, men kanske vi redan själva håller på att tappa mänskliga drag, som social kommunikation, när allt vi gör är att stirra på en skärm, spekulerar Laine.

Framtiden för utomlands

Det vinnande bidraget. Riina Laines finalbidrag i världsmästerskapen i kroppsmålning 2014. Vinnande bidrag. Bild: Riina Laine bodypainting,kroppsmålning,riina laine,world bodypainting festival

I och med titeln som världsmästare hoppas Laine att det ska öppna ännu flera möjligheter för kroppsmålning.

- Då när jag deltog första gången tänkte jag att ifall jag någonsin vinner så skulle det ge mig möjligheter att måla ännu mera och göra konstformen mera känd i Finland. Här är kroppsmålning fortfarande ganska okänt, konstaterar Laine.

Laine hoppas också att vinsten ska föra henne utomlands för att måla och skapa ett namn om sig.

- Tidigare vinnare har fått resa och visa upp sina talanger runt om i världen, så vi får se hur det blir för mig.

Hör hela intervjun med Riina Laine intill.

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen