Hoppa till huvudinnehåll

Ministrar: Religiösa samfund måste respektera lagen

Päivi Räsänen och Anna-Maja Henriksson.
Päivi Räsänen och Anna-Maja Henriksson. Bild: Lehtikuva anna-maja henriksson

Inrikesminister Päivi Räsänen och justitieminister Anna-Maja Henriksson påminner religiösa samfund om att de måste ta religionsfrihetslagens bestämmelse om respekt för de grundläggande och mänskliga rättigheterna på allvar.

- I samfund - såväl religiösa som övriga samfund - kan individen i vissa fall hamna i skuggan av de värden som betonar samfundets rättigheter och intressen. Därför ser vi det som viktigt att religiösa samfund tar religionsfrihetslagens bestämmelse om respekt för de grundläggande och mänskliga rättigheterna på allvar, och att samfunden vid behov ser över vedertagna seder och bruk, betonar ministrarna i ett pressmeddelande som publicerades på torsdagen.

Ministrarna träffade representanter för Jehovas vittnen, efter att det i maj kom ut uppgifter om att samfundet systematiskt står för övergrepp mot oliktänkare och avhoppare. Enligt en utredning som baserar sig på tidigare Jehovas vittnens berättelser finns ett brett och systematiskt system för att straffa syndare i så kallade rättskommittéer.

Henriksson och Räsänen fick bekanta sig med samfundets så kallade äldstes bok, som innehåller anvisningar för olika livsskeden.

Ministrarna konstaterar att samfundets rättskommittéer inte driver någon parallell rättsordning, i förhållande till Finlands rättssystem.

- Formellt sett kan dessa kommittéers verksamhet likställas med att en ideell förening vidtar disciplinära åtgärder mot eller avskedar en medlem. Å andra sidan är det klart att i synnerhet personer som länge varit medlemmar i samfundet kan uppleva åtgärder som det egna samfundet riktar mot en själv som mycket allvarliga och stränga, till och med kränkande.

De konstaterar också att ministrar inte är lagövervakande myndigheter, och kan därför inte börja undersöka misstankar om lagstridigheter.

Läs också: "Jehovas vittnen lägger skulden på offren"
"Vi kommer med nya avslöjanden om Jehovas vittnen"
Jehovas vittnen visar hemlig regelbok
Henriksson: Problematiskt straffsystem inom Jehovas vittnen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes