Hoppa till huvudinnehåll

Stora målardagen i Helsingfors

kalle-julle mattas, tua mylius
Tua Mylius är arrangör och Kalle-Julle Mattas konstnär, bilden är från stora målarevenemanget ifjol. kalle-julle mattas, tua mylius Bild: YLE/Nicole Hjelt akvarellevenemang

Idag ordnas ett stort målarevenemang i Helsingfors, alla som vill får delta med en målning. Det gäller bara att ta sig ut och måla en akvarell med Helsingforsmotiv, och lämna in den före klockan 17.

Du kan måla precis var du vill i Helsingfors, men vill du måla tillsammans med andra deltagare så finns det grupper vid Svenska Teatern, Gamla kyrkans park, Arabiastranden och vid Gammelstadsforsen.

Anmäla sig kan man i förväg eller efteråt, de färdiga målningarna ska lämnas in till andra våningen på cafe Ekberg mellan 14 och 17 idag. Där visas alla målningar som kommit in i en utställning ikväll klockan 18 och under fredagen 11.7. klockan 9-20. Det kostar 10 euro att delta med en målning.

Klockan 11 idag uppförde Linda Granfors och Aura Hakuri en performance i Gamla kyrkans park, där konstnärerna använde varandra som papper. De jobbar både med akvarellmålning och performance.

- Akvarellmålning gör man för sig själv och det är mera meditativt, jag upplever att det är som att dyka ner i sitt undermedvetna. Men när jag gör performancen tillsammans med min kollega Aura handlar det mycket om samarbete och kommunikation, lite som att hitta på lekar tillsammans, säger Linda Granfors.

Akvarellkonstföreningen i Finland rf ordnar för tredje året i rad stora målerevenemanget. Mera information om evenemanget finns på www.maalaustapahtuma.fi