Hoppa till huvudinnehåll

Bilen ingen plats för hundar när det är varmt

Ylebil på het parkering
Ylebilen som reportern och veterinären satt i när de gjorde intervjun. Ylebil på het parkering Bild: Yle/ Frida Lönnroos ylebil


Några anmälningar i veckan får veterinärerna in angående hundar som lämnats i bilar i varmt väder. Temperaturen stiger snabbt inne i bilen när solen gassar, och i värsta fall kan djuret dö. Hur varmt är för varmt för en hund att vänta i bilen när man själv går till affären?

Cecilia Blomgren är tillsynsveterinär i Östnyland. Hon säger att man helst inte alls ska lämna hundarna i bilen längre än 15 minuter. Och när det är varmt ute och solsken ska man inte lämna dem överhuvudtaget. Ändå gör människor det, men det finns också de som anmäler dessa fall till polisen.

Förstår inte hur hett

Under varma perioder får Cecilia Blomgren in en eller ett par anmälningar i veckan angående instängda, överhettade hundar från sitt område Östnyland. Vid de här tillfällena tar polisen om hand om situationen om den är akut, medan Blomgrens uppgift är att efteråt diskutera och ge råd åt hundägaren som lämnat hunden.

- Nog förstår de flesta efteråt att det inte var en så bra idé att lämna hunden i bilen, många har så bråttom och stressigt att de inte tänker efter, säger Blomgren.

Upp till bastutemperaturer

För att verkligen testa på hur det känns att sitta i en bil när vädret är soligt och varmt, så gör vi helt enkelt intervjun inne i bilen på en parkeringsplats. En timme ska vi sitta här, och redan efter 10 minuter har temperaturmätaren uppnått sin högsta temperatur 39 grader. Då ligger termometern i skuggan där solen inte lyser. När den läggs på framsätet där solens strålar når, så räcker inte gradtalen på skalan till, temperaturen överstiger med lätthet 50 grader.

Cecilia Blomberg
Tillsynsveterinär Cecilia Blomgren sitter med termometern i handen och svettas. Cecilia Blomberg Bild: Yle/ Frida Lönnroos cecilia blomberg

temperaturmätare
I solen kan temperaturen stiga till långt över 50 grader. temperaturmätare Bild: Yle/ Frida Lönnroos termometer

På frågan om Blomgren har stött på andra sorters överhettade djur svarar hon nekande, men påminner om att inte lämna katterna i sina transportburar när man åker till stugan. Och inte heller glömma bort hästarna. I en hästtransport kan temperaturen stiga till 80 grader på en timme, när den står i gassande sol. Blomgren säger att man ska testa ventilationsluckorna innan man åker i väg med hästtransporten, och ska man stanna så gör man det på skuggiga platser. När djuren är stressade vill de ofta inte dricka.

- Hunden flåsar, den har ju inte svettkörtlar så den kan inte svalka sig genom huden. De har de dock i trampdynornar, så när hunden är stressad eller har hett kan man se fuktiga spår på blanka ytor efter tassarna. Men det är inte lika effektivt som människor, de blir snabbare upphettade än människor, säger Blomgren.

- Hunden börjar flämta häftigt och kan få värmeslag. Det betyder att hundens kroppstemperatur stiger, ibland över 40 grader och då blir den allmänt dålig. Den kan också bli flegmatisk och även då är det skäl att uppsöka veterinär som kan kyla av den eller ge intravenös vätska och samtidigt kolla att de inre organen fortsätter fungera, berättar Blomgren.

Att lämna hunden bilen så att den lider är enligt djurskyddslagen förbjudet. Ser man en hund i en bil som ser ut att ha varmt ska man söka upp ägaren, eller kontakta polis eller djurskyddsmyndigheterna.

Läs också: Vi kan i alla fall öppna dörren och kliva ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland