Hoppa till huvudinnehåll

Tjuvjakten på noshörning på väg att slå nya rekord

Noshörning i Pilanesberg National Park.
Noshörning i Pilanesberg National Park. Bild: EPA/JON HRUSA pilanesberg national park

I Sydafrika är tjuvjakten på noshörningar på väg att slå nya rekord i år. Bara hittills i år har åtminstone 558 noshörningar skjutits ihjäl av tjuvskyttar. Asiater köper "mediciner" tillverkade på hornen som ska bota allt från cancer till baksmälla.

Trots ökade insatser för att stoppa tjuvjakten så har tjuvskyttar dödat minst 558 noshörningar i Sydafrika hittills i år. Det är ungefär 100 fler än vid samma tidpunkt i år. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uppgifter från Sydafrikas miljöministerium.

Värst drabbad är Kruger nationalpark som täcker en yta på ungefär 20 000 kvadratkilometer. Där har tjuvskyttarna fällt 321 noshörningar sedan januari i år.

Ungefär 80 procent av världens noshörningar lever i Sydafrika. Man räknar med att det finns ungefär 25 000 noshörningar i världen, men beståndet hotas av allt mer sofistikerade jaktmetoder. Skyttarna använder numera ofta halvautomatiska vapen eller giftpilar för att fälla djuren, innan de sågar av deras horn.

Asiater botar cancer och baksmälla

Det är framför allt efterfrågan från Asien som hotar beståndet.

I Asien har noshörningarnas horn blivit en dyr statussymbol. Malda horn används som botemedel mot alla möjliga sjukdomar och åkommor. Allt från cancer till baksmälla.

Det trots att noshörningarnas horn består av samma material som våra naglar, huvudsakligen keratin.

Kampen mot tjuvjakten

Sydafrika har på senare tid utökat ansträngningarna för att få ett slut på tjuvjakten. Bland annat har man gripit anställda vid naturparkerna som misstänkts hjälpa tjuvjaktsligorna.

I april undertecknade Sydafrika och grannlandet Moçambique ett avtal om att bekämpa tjuvjakten.

Kruger nationalpark gränsar till Moçambique. Tjuvjaktssyndikaten rekryterar många av sina tjuvskyttar just från Moçambique.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes