Hoppa till huvudinnehåll

Omräkning i Afghanistan

Rösträkning efter presidentvalet i Afghanistan
Rösträkning efter presidentvalet i Afghanistan. Rösträkning efter presidentvalet i Afghanistan Bild: EPA/PARWIZ SABAWOON afghanistan rösträkning

Rösterna i det omstridda presidentvalet i Afghanistan ska räknas om. De två kandidater som gick till den andra och avgörande omgången gick med på detta efter samtal med USA:s utrikesminister John Kerry i Kabul på lördagen.

Omräkningen ska ske under FN:s övervakning.

Det preliminära valresultatet gav ekonomen och FN-diplomaten Ashraf Ghani cirka 56 procent av rösterna mot 44 procent för motkandidaten utrikesminister Abdullah Abdullah.

Abdullah sade då att det förekom valfusk och att han inte godkänner valresultatet. Även Ghani talade om valfusk. Utrikesminister Kerry kom till Kabul på fredagen oroad av rapporter om att Abdullah planerade att inrätta en parallell regering till den officiella om Ghani blir president.

De två kandidaterna har nu gått med på att respektera resultatet av en FN-övervakad omräkning, sade Kerry på en presskonferens efter samtal med Ghani och Abdullah på lördagen.

Omräkningen börjar inom 24 timmar, sade Kerry på lördagskvällen och tillade att den planerade presidentinstallationen den 2 augusti skjuts upp.

Ghani eller Abdullah ska efterträda president Hamid Karzai, som lett landet sedan talibanerna störtades i slutet av 2001.

Läs också