Hoppa till huvudinnehåll

Se bilder på supermånen

Natten till söndagen kunde folk världen över beundra ett speciellt månfenomen som kallas supermåne. Se bilder och video på jättemånen.

Månens avstånd från jorden varierar eftersom månens omloppsbana inte är rund. När det är fullmåne samtidigt som månen är nära jorden på sin omloppsbana, ser månen ut att vara extra nära. Det fenomenet kallas supermåne, och inträffar vanligen ett par gånger per år.

Bild på supermånen i Saarijärvi natten mellan den 12:e och 13:e juli 2014.
Den här bilden är från Saarijärvi. Bild på supermånen i Saarijärvi natten mellan den 12:e och 13:e juli 2014. Bild: Pirkko Rajamäki supermåne 2014

I videon ovan kan man se supermånen stiga över Kap Sunion, som är en udde söder om Greklands huvudstad Aten. På udden ligger en tempelruin från antiken, som ursprungligen var ett tempel tillägnat Athena som härstammar från år 445 f.kr. Dessutom finns det några bilder på månen som lyser över hustaken i spanska Cádiz, mellan träden i Hambanota i Sri Lanka och i New York och Las Vegas i USA.

I Finland var det dessvärre svårt att få syn på månen.

- Den var synlig på vissa ställen, men i största delen av landet var det tyvärr molnigt, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

Bäst syntes månen i Mellersta Finland.

Den som missade supermånen den här gången behöver ändå inte misströsta, eftersom de närmaste månaderna kommer att bjuda på ytterligare två supermånar. Nästa gång lyser supermånen den 10:e augusti och sedan den 9:e september.