Hoppa till huvudinnehåll

Dyra sopterminaler i Västnyland

Sopkärl vid ekopunkten i Sommarö, Rasborg.
Sopkärl vid ekopunkten i Sommarö, Rasborg. rosknroll

Sophanteringen i den västnyländska skärgården kostar mer än i andra skärgårdsregioner. Det framgår av den granskning som svenska YLE:s grävnav har gjort.

Den fastighetsvisa avfallsavgiften är rätt låg, medan avgiften för sopterminaler är bland de högsta.

Malin Kurkisuo, rådgivare på Rosk'nroll
Malin Kurkisuo, rådgivare på Rosk'nroll rosknroll

En exempelfamilj med två vuxna och två barn betalar 92 euro för sin sopterminal på Rosk'n Rolls område. Till exempel i Kyrkslätt är avgiften bara hälften av den summan.

Omfattande missbruk

De relativt höga avgifterna beror på ett rätt omfattande missbruk av soprterminalerna, berättar rådgivare Malin Kurkisuo på Rosk'n Roll.

- Mängden avfall som samlas in vid terminalerna är väldigt stor i förhållande till antalet användare. En del av terminalerna missbrukas. Folk kanske har egna kärl, men om de storstädar eller renoverar, så hämtar de avfallet till en terminal i stället.

Byggavfall i sopterminalerna hör inte heller till ovanligheterna, berättar Kurkisuo. Det har även uppdagats fall där företag använder sig av sopterminalerna.

Missbruket leder till att terminalerna måste tömmas ofta, och det i sin tur ökar på kostnaderna.

Sommargästerna skräpar

Att sophanteringen i skärgården kostar beror också på att det bor rätt många i skärgården på Rosk'nRolls område. Sommartid sker det en verklig avfallsexplosion, då skärgårdsborna ökar från 3 500 bofasta till sammanlagt 13 500. Det är ungefär en femtedel av alla Rosk'n Rolls kunder och innebär ett stort tryck på avfallshanteringen.

- Sommartid får vi tömma terminalerna två eller tre gånger i veckan. Vi har också fått öka mängden kärl vid vissa terminalen, trots att all statistik tyder på att det inte skulle behövas.

En av de här sommargästerna är Stina Hirvonen från Esbo. Hon har märkt att avgifterna stigit, men tycker det är helt i sin ordning.

- Jag betalar gärna för den här tjänsten. Det är viktigt att sortera sitt avfall, och här finns ju nästan allt utom kartongåtervinning, säger hon vid Sommaröstrands Ekopunkt i Raseborg.

Ingen vinst för sopfirman

Att Rosk'n Roll skulle sko sig på skärgårdsbornas avgifter, det förnekar Kurkisuo.

- Avgifterna täcker inte kostnaderna. Det kommer dessutom extra kostnader till för städning, men vi vill ha kvar sopterminalerna, eftersom vi har så många fastigheter som är beroende av dem.

På Rosk'n Roll uppmanar man folk att använda sig av någon av de nio bemannade sopstationerna i regionen, som också håller öppet lördagar.

Tipsa oss om problem och utmaningar i skärgården.

Vad kostar sophanteringen i din kommun?

Läs också:
200 euro mer för sopor i Pargas än i Borgå – stora prisskillnader i skärgården
Skärgårdsbor prioriterar bra service framom pris

Läs också