Hoppa till huvudinnehåll

Ja till kvinnliga biskopar i Storbritannien

Den anglikanska kyrkan i Storbritannien röstade för att tillåta kvinnliga biskopar
Den anglikanska kyrkan i Storbritannien godkände kvinnliga biskopar på sitt möte i York. Den anglikanska kyrkan i Storbritannien röstade för att tillåta kvinnliga biskopar Bild: EPA/NIGEL RODDIS anglikanska kyrkan

Den anglikanska kyrkan i Storbritannien har röstat för att tillåta kvinnliga biskopar.

Frågan har splittrat kyrkan i decennier, och den anglikanska kyrkans beslutsfattande organ, kyrkomötet, debatterade frågan i fem timmar innan omröstningen.

Den anglikanska kyrkans ledning samlades i York i norra England. I omröstningen fick biskopar, präster och lekmänn säga sitt. Av biskoparna röstade 37 för, två emot och en blankt. Bland prästerna fördelades rösterna så att 162 röstade för och 25 emot medan fyra avhöll sig från att rösta. Lekmännen var mest avogt inställda till kvinnliga biskopar. 152 röstade för och 45 emot medan fem inte röstade.

Senast den anglikanska kyrkan röstade om kvinnliga biskopar för två år sedan vann nej-sidan knappt. Den här gången var röstningsresultatet ändå väntat.

Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby.
Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, applåderar en talare under kyrkomötet i York. Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby. Bild: EPA/NIGEL RODDIS ärkebiskop

- Folk skulle se det som nästan ofattbart om mötet röstar nej, sade ärkebiskopen i Canterbury, Justin Welby inför omröstningen. Han är andlig ledare för världens 80 miljoner anglikaner.

Welby har tidigare sagt att Storbritannien sannolikt får sin första kvinnliga biskop redan nästa år.

I t.ex. USA, Kanada och Australien har den anglikanska kyrkan redan kvinnliga biskopar.

I Storbritannien har kvinnor fått verka som präster sedan år 1992, men i många andra anglikanska länder tillåts kvinnliga präster fortfarande inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes