Hoppa till huvudinnehåll

Miljontals Alzheimerfall går att förebygga

Symbolisk demonstration mot Alzheimers i Aten, Grekland, på internationella Alzheimersdagen 2012.
Symbolisk demonstration i Aten på internationella Alzheimersdagen. Symbolisk demonstration mot Alzheimers i Aten, Grekland, på internationella Alzheimersdagen 2012. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU alzheimer,demonstration

Miljoner människor kunde undvika att insjukna i Alzheimers sjukdom genom att förändra sina levnadsvanor, visar en brittisk undersökning.

De största riskerna för att insjukna i demenssjukdomen är - förutom ålder - brist på motion, rökning, depression och bristfällig utbildning. Det visar resultaten i en forskning från University of Cambridge i Storbritannien, skriver The Guardian.

Forskarna identifierade också diabetes, högt blodtryck och fetma som orsaker. Av de sammanlagt sju riskfaktorerna är fysik inaktivitet den som orsakar flest fall av demenssjukdomen i Europa och USA. Uppemot var tredje fall av Alzheimer kan vara direkt kopplade till riskfaktorerna, menar forskarna.

Genom att reducera varje riskfaktor med 10 procent skulle antalet fall av demenssjukdomen i Storbritannien kunna minska med nästan en tiondel eller 200 000 fall fram till år 2050.

Befolkningsökning och ökad livslängd kommer uppskattningsvis leda till att fler än 106 miljoner människor i världen lever med Alzheimer år 2050, vilket är tre gånger mera än 2010.

Mer än 70 000 finländare lever med Alzheimers sjukdom i dag.

Forskningen publicerades i tidsskriften Lancet Neurology.