Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att träna på vintern för Akilles friidrottare

akillesidrottare,
akillesidrottare, Bild: Yle/ Frida Lönnroos akillesidrottare

Under vinterhalvåret är det svårt för Akilles friidrottare att träna mångsidigt i Borgå. Det blir många och långa resor till Kvarnbäcken i Helsingfors och Agricolahallen i Pernå, där det går att träna också löpning.

En hall med möjlighet för att träna löpning med spikskor, eller en uppvärmd konstgrässträcka. Någon ändring efterlyser friidrottarna, och tränare Lasse Fagerholm.

- Att bygga en jättestor hall som har alla utrymmen som friidrott egentligen skulle behöva tycker jag att är omöjligt, och behövs inte finnas i en stad som Borgå. Det är snarare frågan om att hitta lösningar tillsammans med andra sporter. Men en enklare hall med en längre raka där man kan träna sprint och löpning med spikskor, det skulle vara jättefint. Det här har ju diskuterats väldigt länge, men det verkar som att staden har ju mindre och mindre resurser, säger Fagerholm.

Fagerholm menar att det också finns andra, enkla idéer, som att skapa en delvis uppvärmd slinga med konstgräs där man kunde löpa längre sträckor. Det måste heller inte byggas upp en ny hall, utan en gammal oanvänd duger bra. Till exempel gamla fabrikshallar. Han önskar också varma vintrar så att ungdomarna så länge som möjligt kan träna utomhus.

- Enklare träning kan vi göra i gymnastiksalar under vintrarna. Styrketräning kan vi träna i styrkesalar. All annan träning görs antingen ute enligt väderleken och så har vi en kväll i veckan Agricolahallen i Pernå till vårt förfogande. I övrigt åker de här äldre flera gånger i veckan till Kvarnbäcken i Helsingfors för att träna. Det blir jättelånga resor och våra tider är sent på kvällarna, så bor man i till exempel Sannäs så blir det långa dagar och sena kvällar, med skola och allt, säger Fagerholm.