Hoppa till huvudinnehåll

Blivande Åbostudenter jagar bostäder

Studentbyn i Åbo. Bild: Åbo stad yo-kylä

Studieplatserna inför höstterminen har precis delats ut, men en säkrad studieplats innebär inte att man automatiskt får en bostad och för tillfället är många blivande Åbostudenter på jakt efter en bostad.


Pirjo Lipponen-Vaitomaa, direktör för bostadsärenden på Studentbystiftelsen, beskriver läget just nu.

- Situationen är ganska lik som den var ifjol och för två år sedan. Vi räknar med att få in runt 3 000 ansökningar av studenter som ska börja i höst och det brukar bli så att det finns 500-600 studenter som saknar bostad när höstterminen börjar.

Enligt Studentbystiftelsen kan den som nu köar få vänta på en bostad ända till november och trots den stora efterfrågan finns det i nuläget inga planer på att bygga fler bostäder.

Studenternas bostadsansökningar poängsätts efter hur långt från Åbo man bor. Ju längre bort man kommer ifrån, desto mer poäng får man. De studenter som hamnar i kö kommer därför ofta från Åbo och grannkommunerna.

"Ser mig som ganska lyckligt lottad"

En som precis har lyckats få tag i en bostad är Evelina Anderssen från Vasa, som ska studera engelska i ett år i Åbo.

- Det känns riktigt bra. Många står i kö och det är bara en del av alla köande som får en lägenhet. Så jag får se mig som ganska lyckligt lottad.

Hur som helst har Evelina Anderssen ett konkret tips till alla som som bäst söker en studentbostad.

- Några av mina kompisar studerar redan i Åbo och de sade att jag skulle söka en bostad direkt när jag fick reda på att jag hade fått en studieplats. Och jag sökte direkt och det verkar ju som att det lönade sig.

Trenden just nu bland de kommande studenterna i Åbo är för övrigt att kollektivboende verkar locka allt färre, utan det är i stället i första hand ettor som gäller.

Studentbystiftelsen i Åbo
Lika svårt studentbostadsläge som tidigare i Åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland