Hoppa till huvudinnehåll

HU skeptisk till ÅU:s läkarplaner

Åas rektor Mattinen möter HUs prorektor pertti panula
Åas rektor Mattinen möter HUs prorektor pertti panula Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm pertti panula

Vid Helsingfors universitet är man något skeptisk till planerna att börja utbilda svenskspråkiga läkare vid Åbo universitet.

Prorektor Pertti Panula, som ansvarar för svenska ärenden vid HU, vill inte utdöma projektet helt, men lätt kommer det inte att bli för Åbo, tror han.

- Det kommer säkert att bli mycket utmanande. Resursmässigt är det väldigt svårt att ordna undervisning parallellt på finska och svenska. Lätt blir det inte, men inte behöver det vara omöjligt heller.

Motiveringen att det råder brist på svenskspråkiga läkare i Österbotten ger Panula inte heller mycket för. Staten har redan bestämt att det ska utbildas fler läkare, och det betyder automatiskt att det också utbildas fler svenskspråkiga läkare eftersom procentandelen svenska medicinstudenter alltid är densamma.

- Vi kommer att få fler svenskspråkiga läkare oberoende av Åbos planer, försäkrar Panula.

"Kvaliteten på utbildningen kan sjunka"

Däremot tror han att en svenskspråkig läkarutbildning i Åbo skulle betyda färre svenska studenter i Helsingfors, och det kan få ödesdigra följder för de svenska läkarna. Enligt Panula kan HU nämligen erbjuda en högre kvalitet på utbildningen än Åbo.

- Färre svenskpråkiga läkarstuderande i Helsingfors skulle betyda att färre svenskspråkiga fick den bästa kvalitetsmässiga utbildningen. Det är svårt att jämföra kvaliteten vid de olika universiteten, men åtminstone inom forskningen tror jag nog att Helsingfors kan erbjuda det bästa i Finland, också när det gäller medicin.

Panula betonar att hans åsikter inte är HU:s officiella synpunkter - frågan har ännu inte ens diskuterats inom ledningen.

Läs också: Åbo universitet vill utbilda läkare på svenska

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes