Hoppa till huvudinnehåll

”Assange kan straffas hårdare än Manning”

Julian Assange har hållit framträdanden från balkongen på Ecuadors ambassad i London under sina två år i huset.
Julian Assange har hållit framträdanden från balkongen på Ecuadors ambassad i London under sina två år i huset. Julian Assange har hållit framträdanden från balkongen på Ecuadors ambassad i London under sina två år i huset. Bild: EPA/KERIM OKTEN ecuadors ambassad i london

I dag kommer häktningsordern mot Julian Assange att omprövas i Stockholms tingsrätt. Om den hävs kan Assange småningom lämna Ecuadors ambassad, där han har väntat i två år. Griper brittisk polis honom då, är det ett brott mot internationell lag, säger hans advokat Per E. Samuelson till Yle Nyheter.

Det var år 2010 som Julian Assange ska ha förgripit sig på två kvinnor i Sverige. Efter det började ett liv i fångenskap. Han lämnade Sverige för Storbritannien där han greps men släpptes fri mot borgen. Efter det försattes han i husarrest tills han sökte asyl i Ecuador, och sedan juni 2012 har han befunnit sig på landets ambassad i London, som ligger precis bredvid lyxvaruhuset Harrods. Men nu ska alltså häktningsordern, som ger brittisk polis rätt att utlämna honom till Sverige, prövas om. Assanges utsikter är goda, säger advokaten Per E. Samuelson.

- Vi hade inte begärt en omprövning om vi inte tyckte att vi har väldigt starka juridiska skäl för att häktningsbeslutet ska hävas. Det är ett dödläge som har pågått i över två år, och häktningsbeslutet kan helt enkelt inte verkställas när Assange har fått politisk asyl i Ecuador, säger han.

Julian Assanges advokat Per E. Samuelson
En av Assanges advokater, Per E. Samuelson, är övertygad om Assanges oskuld Julian Assanges advokat Per E. Samuelson Bild: EPA/Bertil Ericson / SCANPIX julian assanges advokat

Att han fått politisk asyl innebär att han har en fristad, och Julian Assange kan därmed vistas på ambassaden i London så länge han vill. Hade han inte fått asyl hade han tvingats lämna ambassaden, gripits av brittisk polis och lämnats över till Sverige. Från Sverige hade han sedan kunnat överlämnas till USA, där han riskerar tiotals år i fängelse för spioneri.

- Beslutet om politisk asyl hindrar det svenska häktningsbeslutet, som å andra sidan förhindrar full verkställighet av den politiska asylen. Istället blir det så att Assange måste vara inne i ambassadbyggnaden, och byggnaden omringas av brittisk polis. Ingen kan göra någonting, det är det som är dödläget, och det vill vi ändra på, säger Samuelson.

Om häktningsbeslutet hävs måste åklagaren handlägga ärendet på ett sedvanligt sätt, utan de tvångsmedel häktningsordern har fört med sig. Men förundersökningen om sexbrotten i Sverige försvinner ingenstans.

- Vi har gång på gång begärt att åklagaren ska åka till London och förhöra Assange. Skulle häktningsbeslutet upphävas blir hon tvungen att göra som vi vill, säger Samuelson och syftar på åklagaren.

Det lär ska kosta den brittiska polisen 11 000 pund om dagen att övervaka Ecuadors ambassad och se till att Assange inte rymmer.

Vem är mannen det är värt att betala sådana summor för?

Hur håret blev vitt

Julian Assange föddes år 1971 i staden Townsville i Queensland, Australien. När han var bara ett år gammal gifte sig hans mor med en teaterdirektör, och Assange växte upp på en kringresande teater. Hans mamma hade som 17-åring bränt sina skolböcker och stuckit hemifrån på motorcykel, och hon trodde inte på konventionell utbildning för sina barn. Hon ansåg att skolsystemet gav barnen en ohälsosam respekt för auktoriteter. Så när Assange var fjorton år gammal hade de flyttat 37 gånger, och hans utbildning bestod av hemskola och informella lektioner med universitetsprofessorer. Mest läste han själv, och som han läste.

När Assange var åtta sklide sig modern från teaterdirektören och sällskapade istället med en musiker. De fick ett barn, Assanges halvbror. Men förhållandet var stormigt och efter separationen uppstod en vårdnadstvist om brodern, och Assange levde på flykt med sin mor från elvaåring tills han fyllde sexton. Det var på flykten som Assange första gången fick fingrarna på en dator. Han visade sig ha talang för kodande och programmering och när han år 1987 fick ett modem började utforskningen av datornätverk och telekommunikationssystem.

Kring samma tider träffade han en sextonårig flicka och blev förälskad. Som 18-åring blev han far till en son och gifte sig med flickvännen. Assange fortsatte med sitt hackande, och fick snart några åtal på nacken. I början av den långa rättegångsprocessen blev det också skilsmässa och småningom en vårdnadstvist om sonen, som enligt Assange inte hade det bra med sin mamma och hennes nya pojkvän.

Det var i den processen han blev intresserad av hemliga dokument, och han fick hjälp av sin mamma att starta en hel organisation för att få ut dokument om sin vårdnadstvist. År 1999 kom han och ex-frun ändå till slut överens om vårdnaden.

Julian Assanges mamma säger att hon led av posttraumatiskt stressyndrom efter den utdragna tvisten, vilket hon tror att också Julian led av, berättar hon för journalisten Raffi Khatchadourian. Han följde länge med Assange på nära håll och har talat mycket med hans mamma, vilket han skriver om i en artikel för tidskriften The New Yorker.

Enligt henne tog det inte länge efter alla rättegångar förrän Assanges en gång mörkbruna hår hade tappat all sin färg.

Wikileaks grundas – paranoian växer

Assange hade kommit till slutsatsen att den mänskliga kampen inte handlar om höger mot vänster eller tro mot reson, utan om individen mot institutionerna. År 2006 var Assange med och grundade Wikileaks, för att hemliga dokument skulle kunna publiceras anonymt. Otrganisationen växte fort tack vare privata donationer och frivillig hjälp. Assanges mission var att exponera orättvisor.

Småningom började ändå många i Wikileaks förarga sig på Assanges sätt att leda. Han höll mycket information för sig själv, var väldigt självcentrerad och utnyttjade andra, skriver hans forna kollega Daniel Domscheit-Berg i sin bok Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website (2011). Domscheit-Berg fick kalla handen av Assange för att ha ifrågasatt honom för mycket, och lämnade organisationen år 2010. Också andra har vittnat om paranoia och beskrivit Assanges beteende som en rockstjärnas.

Khatchadourian skriver att alla inom Wikileaks lider av paranoia, och citerar isländske parlamentsledamoten Birgitta Jonsdottir, som samarbetade nära med Wikileaks och Assange. ”Vi är alla paranoida schizofreniker”, säger hon.

Wikileaks fungerade på många servrar och med löfte om anonymitet för dem som läckte dokument, men ett av ämnena för Domscheit-Bergs kritik är att systemet var väldigt sårbart. Han beskriver hur han åkte omkring med Assange i olika länder i Europa där Wikileaks hade servrar som sett bättre dagar.

Collateral Murder och USA:s vrede

År 2010 gjorde Wikileaks en av sina största läckor, videon som de döpte till Collateral Murder (för att slå hål på eufemismen ”Collateral Damage”, en militär term som betyder ungefär sidoskada, eller skada som sker av misstag vid sidan av en militär verksamhet).

Det var Chelsea Manning (tidigare känd som Bradley Manning) som läckte videon till Wikileaks. Då hon ännu var känd som Bradley jobbade hon som underrättelseanalytiker nära Bagdad och hade tillgång till den amerikanska regeringens databaser som överför sekretessbelagd information. Manning greps 2010 efter att en hacker berättat att Manning anförtrott honom på en internetchatt att det var hon som hade läckt videon.

I augusti 2013 dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse efter en kontroversiell rättegång för att ha brutit mot Espionage Act, spionlagen i USA. Det är samma lag som Edward Snowden ska ha brutit mot, och samma lag som Assange riskerar dömas för brott mot om han utlämnas till USA.

Sex i Sverige och asyl i Ecuador

När Assange var i Sverige i augusti 2010 polisanmäldes han misstänkt för sexualbrott.

Förhörsprotokollet läckte senare ut på internet och det har av många tolkats som om de två kvinnorna hade gett medhåll till samlagen.

De hade efteråt gått till polisen för att höra sig för om de kunde tvinga Assange att göra HIV-test, och i samband med det gjordes sedan polisanmälan om våldtäkt. Assange anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.

Nästa dag hävde chefsåklagaren beslutet, men knappt två veckor senare fattade överåklagaren beslut om att återuppta förundersökningen. I november 2010 häktades han i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Det här ledde till att Interpol gick ut med en internationell efterlysning, och Assange greps av brittisk polis i december 2010. Han släpptes ändå mot borgen efter nio dygn. En brittisk åklagare fattade många gånger beslut om att Assange skulle lämnas över till Sverige för att svara på åtalen, men Assange överklagade alla gånger.

Efter att han släppts mot borgen fick han röra sig fritt på dagarna men måste befinna sig på en viss adress under nätterna. Han sökte till slut politisk asyl i Ecuador i juni 2012 och kunde därför enkelt marschera in på ambassaden där han har suttit sedan dess.

Han beviljades politisk asyl och efter det råder alltså juridiskt dödläge.

Vad händer nu?

Den första juni trädde en ny lag i kraft i Sverige, och Assanges advokat Per E. Samuelson hoppades att advokaterna med hjälp av den skulle få ut mer förundersökningsmaterial, men så blev det inte.

- Nej vi har inte fått se mera. Åklagaren har tolkat lagen annorlunda än vi, vilket också är ämne för diskussion. Lagen har ändå inte omedelbar betydelse för behandlingen av målet, säger han.

Om häktningsordern hävs och en rättegång hålls är Samuelson övertygad om att Assange går fri.

- Jag är absolut övertygad om att inget brott har begåtts. Jag är en av de få som har hört Julian Assange berätta om vad som egentligen hände, säger Samuelson, som ändå inte vill avslöja sin klients historia före en rättegång. Han vill att åklagaren ska få höra det av Assange själv..

Samuelson påpekar att kvinnorna själva inte gick till polisen för att anmäla brott, utan för att få råd om hur de kunde tvinga honom att testa sig för könssjukdomar.

- Det är rättsmyndigheterna i Sverige som har tolkat kvinnornas uppgifter på ett sätt som de själva inte gjorde.

Kan han lämna ambassaden om häktningsordern hävs?

- Då upphör bevakningen av brittisk polis runt ambassaden. Då återstår att förhandla mellan Ecuador och Storbritannien om hur Storbritannien ska uppfylla flyktingkonventionen. Assange har ju status som politisk flykting, säger Samuelson.

Det betyder att Assange har rätt att få ett pass och rätt att få fri lejd till Ecuador. Men förhandlingarna kan ta tid, och Assange kan inte lämna ambassaden omedelbart. Om brittisk polis griper honom och utlämnar honom till USA efter att häktningsordern eventuellt hävts, är det ett brott mot internationell lag.

”Hotet från USA är i högsta grad allvar”

Washington Post skrev i fjol att det är osannolikt att Assange skulle dömas i USA, eftersom man då skulle vara tvungen att döma alla journalister som publicerar känsligt material. Men Samuelson är av helt annan åsikt.

- Den som säger det har inte satt sig in i vad som håller på att hända i USA. Redan år 2010 häktades Manning och dömdes till 35 års fängelse. I USA pågår fortfarande en förundersökning mot Assange där man inte ser honom som journalist utan som en medhjälpare till Manning. Det finns mycket starka skäl som talar för att USA skulle döma Assange hårdare än Manning. Hotet från USA är i högsta grad allvar. Det som inte tror på det har inte läst på.

Att få en kommentar av Assange själv är just nu inte möjligt.

- Han har tagit det principiella beslutet att han inte personligen vill kommentera häktningsförhandlingen. Men efter omständigheterna är han vid gott mod, han har bestämt sig för att till varje pris använda sig av sin politiska asyl så länge det finns ett reellt hot från USA. Men det som plågar honom mycket är att på grund av häktningsbeslutet i Sverige kan han inte umgås med sina barn och sin familj. Det förstör mycket för honom.

Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägande för ett av offren i SvD Opinion: Assange kan klandras, inte svenskt rättsväsende

Behandlingen i Stockholms tingsrätt börjar klockan 14 finsk tid onsdagen den 16 juli.