Hoppa till huvudinnehåll

Förenade Arabemiraten siktar mot Mars

Bild: NASA mars

Förenade Arabemiraten ska grunda en egen rymdfartsmyndighet. Målet är att skicka en obemannad farkost till planeten Mars år 2021.

Landet har redan investerat ungefär fyra miljarder euro i rymdteknologi. De senaste åren har man också försökt övertala länderna i Arabförbundet att skapa en liknande rymdfartsmyndighet som den europeiska rymdorganisationen ESA.

Förenade Arabemiraten meddelade om planerna tidigare i dag och blev då den nionde staten vars rymdprogram fokuserar på Mars.

Andra muslimska länder som Algeriet, Tunisien, Egypten, Turkiet och Indonesien har redan utvecklat egna rymdprogram. Iran skickade till exempel upp en apa i rymden förra året men har för avsikt att med tiden kunna skicka upp astronauter.

Läs också