Hoppa till huvudinnehåll

Gruvan i Korsnäs får nytt liv

Under sjön gömmer sig 2 km gruvgångar och schakt över 267 meter djupa. Dykare äventyrar här ibland, men annars är här tomt och ödsligt.
Men nu ska Korsnäs gruva få nytt liv. Föreningen Korsnäs Mine Center siktar på att göra ett riktigt besökscentrum av området. Den första etappen är avklarad och en vandringsled har öppnats.

Gruvan verkade från 1958 fram till 1973. Då var all blymalm uppbruten och utskickad över världen.

Sven Nystén
Sven Nystén Bild: Yle sven nystén
- Då stängde Outokumpu hela inrättningen, så den blev kvar bara som ett monument över vad som en gång har funnits här i Korsnäs, säger Sven Nysten.

Trivsam arbetsplats

Sven Nysten var kontorschef här och han tycker att det var en fin arbetsplats.

- Jag tror att alla trivdes här. Ledningen, som kom från andra håll i landet, var måna om att lära sig svenska för att komma in i samhället. Och likaså fick vi lära oss finska.

Kvar finns kross och anriktiningsverk, liksom geologernas kontor. Här fanns omklädningsrum och bastu för gruvarbetarna. Huset som rymde matsal, första hjälp och sociala utrymmen finns kvar. Likaså kontoret där Sven Nysten satt.
De flesta anställda utom gruvledningen kom från trakten. Det var upp till 120 personer som arbetade med att ta tillvara malmfyndigheten. Dessutom kom geologstuderande hit för att skaffa praktik.

Ambitiösa planer

Nu hoppas de aktiva i Korsnäs Mine Center på att småningom kunna utveckla det här till ett attraktivt centrum för besökare.

Helena Höglund-Rusk
Helena Höglund-Rusk Bild: Yle korsnäs gruva
Vandringsleden ska ännu förses med information och skyltar som berättar om gruvdriften och gruvans historia. Föreningen har fått EU-stöd för vandringsleden och ännu mera stöd behövs.

- Det ska finnas utställningar, café osv, säger Helena Höglund-Rusk som är ordförande i föreningen. Det ska finnas hiss upp i gruvtornet, och då talar vi redan om investeringar på minst en halv miljon euro.

- Så det ligger nog rätt långt i framtiden, tror Helena Höglund-Rusk.

Läs också