Hoppa till huvudinnehåll

Rätt adress till stugan kan rädda liv

sommarstuga
När olyckan är framme är sekunder och minuter viktiga. sommarstuga Bild: www.sxc.hu landet

Västra Nylands räddningsverk kommer med ett upprop till alla stugägare: ta reda på rätt adress och koordinater till sommarstugan. Den officiella adressen kanske leder till helt fel plats.

I början av sommaren fick Västra Nylands räddningsverk i uppdrag att släcka en markbrand på en plats i Raseborg där det byggdes sommarstugor.

Det var en byggarbetare på platsen som larmade brandkåren. Den officiella adressen ledde ändå till fel plats cirka en kilometer från stugan där tomten möter vägen.

Räddningsverket anlände alltså först till fel plats och blev sedan tvungen att ta en omväg på över nio kilometer för att komma rätt.

Räddningsverket vill med exemplet visa hur viktigt det är att man har rätt adress eller att man på annat sätt kan ange exakt plats, till exempel med hjälp av nödcentralverkets kartkoordinattjänst.

Det är bra att ta reda på koordinaterna på förhand så att man är beredd ifall olyckan är framme och kan ge den exakta positionen till räddningsverket.

Om man beger sig ut på vandring i skog och mark eller ute på vatten är det bra att ha med sig rätta koordinater ifall man behöver hjälp.