Hoppa till huvudinnehåll

Sommardjur piggar upp både gammal och ung

ursula, pamela, wendy, windy
Tackorna Ursula och Pamela, samt lammen Wendy och Windy ursula, pamela, wendy, windy Bild: Yle/Benjamin Helling lamm

Att ha sommardjur kan innebära såväl praktisk nytta som glädje i vardagen. På vårdhemmet Solliden i Nickby gäller i första hand det sistnämnda. Solliden är en vårdanstalt för minnessjuka och där finns två sommarhöns som patienterna kan gå och titta på.

Väcker minnen hos de äldre

På Solliden har man ordnat inkvartering för två sommarhöns: Selma och Famo. Ute på bakgården står en liten inhägnad, dit patienterna kan komma för att titta på hönsen. Stina Munter, som är sjuksköterska och jobbar på Solliden, säger att hönorna piggar upp vardagen och väcker minnen från barndomen hos de äldre, eftersom många av patienterna antingen själva haft höns eller kommit i kontakt med dem via någon släkting eller bekant. Fastän patienterna är minnessjuka ser man tydligt att de blir glada då de hälsar på hönorna.

- Man ser det på deras ansiktsuttryck; de får ett leende på läpparna och säger kanske något till hönorna som de brukade säga när de var små, berättar Stina Munter.

En unik kontakt

Hon berättar också att avdelningssköterskan ibland tagit med sin hund till jobbet. Detta har patientarna uppskattat mycket och många tycker om att klappa hunden. Djuren tycks kunna ge en unik och speciell kontakt som människor inte kan.

- Det betyder nog väldigt mycket för dem; det är något vi andra kanske inte riktigt förstår, säger hon.

Får ger både sällskap och nytta

Selma och famo
Sommarhönorna Selma och Famo Selma och famo solliden

Teppo Ruohtula bor i Sannäs i Borgå, och han och hans familj har haft sommarfår sedan tio år tillbaka. Den här sommaren har Teppos familj två tackor och två lamm på sommarbesök. Fåren hjälper till att hålla gräset kort och snyggt på gården, och barnen i huset tycker om att umgås med fåren och blir glada varje sommar då fåren dyker upp.

- Fåren hör till sommaren och landsbygden, säger Teppo Ruohtula

Ruohtula har en son och en dotter som båda är i lågstadieåldern, och han anser att det är viktigt att barn och unga får ha kontakt med djur.

- Det är viktigt att barn lär sig att det finns både djur och människor, som alla har sina egna uppgifter i livet, menar Ruohtula.