Hoppa till huvudinnehåll

Ställ frågor och få svar på degerby.fi

Degerbys nya hemsida degerby.fi.
degerby.fi öppnade under veckoslutet. Degerbys nya hemsida degerby.fi. Bild: Degerby byaråd degerby.fi

Det finns en leende flicka på ett svartvitt, gammalt fotografi som kallas Mona Lisa. Men vem är hon? Ingen vet. I Degerby har man sökt svar på den här frågan redan länge - men ännu är gåtan olöst. Nu gör man ett nytt försök att få svar på den här och andra frågor på den förnyade webbportalen degerby.fi. Samtidigt får Degerbyborna en stor dos information om sin egen by.

Sonja Bäckman har sedan mars arbetat med att förnya webbplatsen degerby.fi. Den är nu interaktiv vilket betyder att byarådet i Degerby som upprätthåller sidan exempelvis vill ha in tips och berättelser via webbplatsen. Mycket handlar om Porkalaparentesen och minnen från den. Bland annat finns ett arkiv med svartvita bilder från åren 1920-1956.

- Det ska ännu utökas mycket, säger Bäckman.

Flickan på detta foto kalals Degerby Mona Lisa.
Vem är flickan som kallas Degerbys Mona Lisa? Flickan på detta foto kalals Degerby Mona Lisa. Bild: Degerby byaråd mysterium

Webbplatsen är skriven på fem språk, svenska, finska, engelska, ryska och nu också tyska. Portalen lades upp under veckoslutet och besökarna har varit från olika länder.

- Vi har redan haft en del besökare på den här sidan. En del hade varit på de finska och svenska sidorna. En del besök kom från Estland och Ryssland och till och med 19 besökare från USA, säger Bäckman.

Ny byahjälp anställd

Förutom både foton och berättelser från förr och information till turister ska den nya portalen degerby.fi också finnas till för Degerbyborna då de vill veta vad som händer i byn eller information om företag i byn. De verkar vara många med tanke på byns storlek och finns inom diverse olika branscher - allt från torvupptagning och ledkorrigering till latrinbrunnstömning och design. Och så kan man också läsa att Degerby har en egen tibetansk-buddistisk meditationplats.

- Det är en jättetrevlig by det här, den har nog en speciell anda med ett klart centrum, säger Maira Lindeberg med tanke på all den företagsamhet och aktivitet som verkar blomstra i byn. Hon är deltids-Degerbybo och upprätthåller meditationscentret.

Info om Maria Lindebergs tibetanska meditationsverksamhet hittar man på byaportalen degerby.fi som Sonja Bäckman (till höger) har byggt upp.
Info om Maira Lindebergs tibetanska meditationsverksamhet hittar man på byaportalen degerby.fi som Sonja Bäckman (till höger) har byggt upp. Info om Maria Lindebergs tibetanska meditationsverksamhet hittar man på byaportalen degerby.fi som Sonja Bäckman (till höger) har byggt upp. Bild: Yle/Tove Virta byaportal

På sidorna hittas också information om den nya byahjälpen. Han heter Jouko Kautto och känner Degerby väl eftersom han själv bor här. Degerbybor som till exempel vill ha gården krattad eller veden huggen så betalar en avgift på 10 euro i timmen för att få hjälp.

År 2012 blev Degerby först med att anställa en byahjälp. Projektet arrangeras av riksföreningen Byaverksamhet i Finland där man ger långtidsarbetslösa jobb.

Webbporten är producerad inom ramen för ett Leader+-projekt som håller på fram till november. Fram tills dess uppdaterar Bäckman hela tiden med exempelvis nya företag som får information publicerad gratis. Hur fortsättningen ser ut är oklart.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland