Hoppa till huvudinnehåll

"Vi är vanliga människor, vi är inga skurkar"

Nina Forsman på sin Harley Davidson
Nina Forsman på sin Harley Davidson Nina Forsman på sin Harley Davidson Bild: Yle/Patrick Stenbacka nina forsman

Motorcykeln ger nya vänner och värdefull egen tid. Nina Forsman längtar alltid ut på vägarna och hon kan inte tänka sig ett liv utan motorcykel. Att rulla fram på vägarna är frihetskänsla och terapi för Forsman.

Den smala och lite grästäckta grusvägen ringlar fram till Nina Forsmans hem i Singsby i Korsholm. Där inne i garaget står en blänkande motorcykel av märket Harley Davidson.

Med en motor på 1200 kubik är den ett vrålåk som väger nästan 300 kilogram. Intresset för motorcyklar har Nina Forsman ända sedan hon som 16-åring tog motorcykelkörkort.

- Att ha en Harley Davidson har antagligen länge varit en dröm för mig. Så när jag köpte den här 2006 så kändes det helt rätt.

Nina Forsman startar motorcykeln och motorn rycker till och spottar ut avgaser. Motorn hackar i otakt, men så ska en riktig Harley göra säger Forsman. Hon ler i ljudet av den dunkande motorn och längtan ut till vägarna blir starkare.

- Det är en sådan frihetskänsla att köra motorcykel. Man upplever omgivningen på ett helt annat sätt. Alla dofter och alla vyer. Och vinden som rensar. Känslan att få susa fram på två hjul är oslagbar.

Världen rusar förbi

Motorcykel ger föraren en annan upplevelse än att sitta inne i en bil, men motorcyklisten är också mer oskyddad. Nina Forsman klär sig alltid i hjälm, handskar, kevlarjeans med skydd, jacka med skydd och stövlar på fötterna. Säkerhet är mycket viktigt när man kör motorcykel.

Nina påminns om obehagliga bilder på personer som kört motorcykel i shorts och sportskor. Det är otänkbart i hennes fall.

- Tack och lov har jag klarat mig bra men jag är mycket mera uppmärksam i trafiken när jag kör motorcykel.

Nina Forsman är medlem i två lokala motorcykelföreningar. På tisdagar är det träff med Botnia Slow Riders och på onsdagar är det Wasa Nice Riders, som är en klubb endast för kvinnliga motorcyklister.

Att köra ensam och i grupp har sina för- och nackdelar. Men oavsett är du ändå ensam, säger Forsman. Det är bara föraren och en motorcykel, och en värld som rusar förbi.

Nya vänner på motorcykelträffar

Gemenskapen i motorcykelföreningarna ger ett ständigt växande socialt nätverk. Tillsammans åker de på turer och även på motorcykelträffar. Nu senast begav sig Nina Forsman till Tallin för att tillsammans med 10 000 andra motorcyklister vrida på gashandtaget.

Och det blir många träffar under sommaren. På lördag är det träff i Maxmo och i augusti samlas finlandssvenska motorcyklister i Malax.

- På träffen i Malax är alla välkomna att umgås med oss. Vi är vanliga människor, vi är inte några skurkar, säger Forsman.

Vad är det du känner just den stunden när du sitter på motorcykeln?

- Jag kallar det för terapitid. Det är en stund att lufta tankar. Dåligt humör och tankar blåser bort i vinden och blir kvar där nånstans. Körandet är viktigt för att få egen tid och just då är jag väldigt utelämnad till mig själv. Ett liv utan motorcykel. Nej det finns inte för mig.