Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om toppjobb sköts upp

EU-ledare samlade för toppmöte i Bryssel.
EU-ledarna kunde inte enas om vem som ska få toppjobben. EU-ledare samlade för toppmöte i Bryssel. Bild: EPA/JERRY LAMPEN statsöverhuvud

EU-ledarna lyckades inte enas om vem som ska få de ledande EU-posterna vid toppmötet i Bryssel på onsdagskvällen.

Tanken var att toppmötet skulle utse Europeiska rådets ordförande, EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, samt ordförande för eurogruppen. Vid ettiden lämnade stats- och regeringscheferna ändå mötet utan att ha nått några resultat.

Den italienska center-vänsterkandidaten Federica Mogherini som har varit en stark kandidat för posten som EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor fick möta hårt motstånd av flera östeuropeiska länder. De anser att hon är för välvilligt inställd mot Ryssland.

Stubb: svårt paket

Statsminister Alexander Stubb ser många orsaker till varför det är så svårt att nå ett samförstånd kring de eftertraktade posterna.

- Vi är 28 medlemsländer, olika partier, nya länder och gamla länder, öst och väst, norr och syd. Det är helt enkelt ett svårt paket, sade han.

-Det finns bara tre platser och alla vill ha de här tre platserna.

Stubb lät sig ändå inte nedslås av gårdagens uteblivna framgång.

- Tyvärr misslyckades vi ikväll men nu tar vi en liten paus på en och en halv månad och sedan återkommer vi.

Nästa försök görs lördagen den 30 augusti.

Läs också: Gränsprogrammen ströks från sanktionslistan

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 17.7. 2014 kl. 11.36 talades det felaktigt om EU:s president och EU:s utrikesminister. De korrekta titlarna är Europeiska rådets ordförande och EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, rättat 17.7.2014 kl.12.38.