Hoppa till huvudinnehåll

Gubbarna skapar förbittring mellan försäljare

jordgubbar på Salutorget
jordgubbar på Salutorget Bild: Yle/Linnea de la Chapelle salutorget i helsingfors

Torghandlarna ser inte med blida ögon på mataffärernas jordgubbsrea i Helsingfors. I veckan har man kunnat köpa en fem kilos låda med jordgubbar för endast 19,90, medan likadana lådor kostar över 25 euro på torgen i Helsingfors.

- De stora mataffärerna behöver inte alltid göra vinst på sina jordgubbar. För dem är det viktigt att få kunden till deras affärer till vilket pris som helst. Det har vi inte råd med, vi måste göra vinst på våra produkter i och med att vi har så få produkter, säger torgförsäljare Ancelikh Kaspinen som jobbar på Salutorget.

Kaspinen menar att 19,90 för fem kilogram jordgubbar är lägre än inköpspriset för affärerna. Affärerna kan ändå sälja jordgubbarna för så lågt pris eftersom kunder köper en massa andra varor i samma veva.

Torgförsäljaren Sten Hedkrok håller med och säger att det också har med mängden att göra.

- De stora matkedjorna beställer större mängder bär och får därför dem för ett billigare pris än vi.

Kartell på Hagnäs torg?

Matti Rissanen, torgförsäljare på Hagnäs torg
Matti Rissanen säger att priset på jordgubbar stiger varje dag från och med nu. Matti Rissanen, torgförsäljare på Hagnäs torg Bild: Yle/Linnea de la Chapelle matti rissanen

Prisskillnaderna existerar ändå inte endast mellan affärer och torg, på torgen i Helsingfors varierar priserna också. Även på torg ger man rabatt på fem kilos lådor, men det är vanligare att kunder vill köpa mindre mängder litervis. Billigaste kilogrammet jordgubbar köpt litervis i onsdags på Salutorget kostade sju euro medan billigaste kilogrammet på Hagnäs torg kostade tio euro.

- Priserna lever hela sommaren och beror mest på skörden och sorten, men om någon av de andra försäljarna sänker sina priser brukar de flesta haka på, säger Matti Rissanen som sålt jordgubbar på Hagnäs torg i 28 år.

Ancelikh Kaspinen är skeptisk till vad som försiggår på Hagnäs torg och säger att på Salutorget råder ett annat system.

- Det går rykten om Hagnäs torg, att de skulle ha någon slags kartell där gubbarna sätter sig ner på morgonen och bestämmer alla priserna sinsemellan. Jag har aldrig jobbat på Hagnäs torg så jag vet inte om det är sant men jag har hört de här berättelserna redan många år.

Ancelikh Kaspinen, torgförsäljare på Salutorget
Ancelikh Kaspinen tycker man alltid ska smaka på jordgubbarna innan man köper dem. Ancelikh Kaspinen, torgförsäljare på Salutorget Bild: Yle/Linnea de la Chapelle ancelikh kaspinen

Enligt Kaspinen får de på Salutorget bestämma sina priser helt själva men det leder ofta till heta diskussioner bland försäljarna.

- Om jag säljer alldeles för billigt, vilket jag ibland gör, så kommer vissa andra försäljare och ber mig höja priset. Varma känslor om priser kan uppstå men man får stå på sig, det är ju jag som bestämmer mina priser, ingen annan, säger Kaspinen.

”Det är självklart att de är mycket färskare här”

Det som alla torgförsäljarna är överens om är att de vinner mataffärerna i kvalitet med hästlängder.

- Jag säger inte att alla jordgubbslådor i affärerna innehåller dåliga jordgubbar men många gör det, säger Veli-Pekka Alakorva på Salutorget.

Kaspinen anser att kvalitetsskillnaden beror på leveransen och förvaringen.

- Hur skulle de kunna erbjuda lika bra kvalitet som vi? Vi får ju jordgubbarna direkt av odlaren. Bären är plockade i går kväll och så tar vi emot varorna senast klockan fem på morgonen. De står aldrig i något slags förråd eller i en affär i många dagar, det kan de göra i affären då de har kylskåp, så det är självklart att de är mycket färskare här. Det är nog den största skillnaden mellan torgen och affärerna, här är det verkligen färskt, säger Kaspinen.

Torgförsäljarna tror att de finska jordgubbarna snart tar slut så priserna kommer att höjas nästa vecka. Då kommer allt mer utländska jordgubbar att säljas både i affärer och på torg.

Salutorget billigare än Hagnäs torg

I tabellen nedan kan man se priserna på inhemska jordgubbar onsdagen den 16 juli 2014 då Yle Huvudstadsregionens jämförelse gjordes.

Handelsplats Billigaste 5 kg:s lådan Dyraste 5 kg:s lådan Euro per kg om man köper litervis
K-supermarket, Musta Pekka 5,38 euro/kg 5, 78 euro/kg 9 euro/kg
Saluhallen i Hagnäs - - 11 euro/kg
Hagnäs torg 6 euro/kg 6, 50 euro/kg 10 euro/kg
Salutorget 5,40 euro/kg 6 euro/kg 7 euro/kg

Fotnot: Priset i den sista spalten har tagits fram genom att väga en liter, som väger omkring 550 g, och därefter omvandlat det till ett kilopris.

Läs också