Hoppa till huvudinnehåll

Jag vill vara finländsk, sa Lise efter besöket i Åboland

Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård
På Brännskär i Åbolands skärgård fick Lise och Kari-Anne också träffa Muminmusikens fader Benny Törnroos. Längst till vänster programledare Jontti Granbacka. Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård Bild: Yle/Oskar Koivumäki kari-anne torstensen

I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Oslo och shanghajade två norrmän med sig till Finland. Den här gången var det Lise Torstensen och hennes system Kari-Anne Torstensen som efter en stunds övertalning släppte allt för händer och följde med till Finland.

- Det här har överträffat alla drömmar! Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle sitta i bastu med Jontti, skrattar Kari-Anne.

Lise inflikar:

- Det här kommer vi att leva länge på. Det känns som om man träffat alla människor här förr, det är så lätt att umgås med alla här. Jag skulle älska att vara finländsk!

Den praktfulla bastun finns i Dalsbruk där de glada norskorna också fick pröva på musicerande tillsammans med Kimito Island Big Band. Dessutom fick de uppleva yxkastning, kajakpaddling och Muminkonsert på Brännskär och fotbollsgolf i Kimito. Kolla in bildgalleriet!

Programmet där Kari-Anne och Lise upplever Åboland sänds den 3 augusti på Yle Fem. Denna fredag fortsätter inspelningarna av En svensk sommar i Finland då Jontti åker till Stockholm för att hitta svenskar att ta med sig till Åland.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje