Hoppa till huvudinnehåll

Jag vill vara finländsk, sa Lise efter besöket i Åboland

Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård
På Brännskär i Åbolands skärgård fick Lise och Kari-Anne också träffa Muminmusikens fader Benny Törnroos. Längst till vänster programledare Jontti Granbacka. Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård Bild: Yle/Oskar Koivumäki kari-anne torstensen

I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Oslo och shanghajade två norrmän med sig till Finland. Den här gången var det Lise Torstensen och hennes system Kari-Anne Torstensen som efter en stunds övertalning släppte allt för händer och följde med till Finland.

- Det här har överträffat alla drömmar! Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle sitta i bastu med Jontti, skrattar Kari-Anne.

Lise inflikar:

- Det här kommer vi att leva länge på. Det känns som om man träffat alla människor här förr, det är så lätt att umgås med alla här. Jag skulle älska att vara finländsk!

Den praktfulla bastun finns i Dalsbruk där de glada norskorna också fick pröva på musicerande tillsammans med Kimito Island Big Band. Dessutom fick de uppleva yxkastning, kajakpaddling och Muminkonsert på Brännskär och fotbollsgolf i Kimito. Kolla in bildgalleriet!

Programmet där Kari-Anne och Lise upplever Åboland sänds den 3 augusti på Yle Fem. Denna fredag fortsätter inspelningarna av En svensk sommar i Finland då Jontti åker till Stockholm för att hitta svenskar att ta med sig till Åland.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Åländsk youtubare: Ha kul och kör ditt eget race

  Målet är att få andra att må bra.

  Bland barn och unga har det blivit allt vanligare att man har en egen Youtubekanal. Åländska Linus ”Lidde” Westergård är en av dem. Men föräldrar ska se till att hänga med i sina barns förehavanden, uppmanar Dan Sundqvist på Rädda barnen.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Ironisk hissmusik och Windows 95-estetik – Vad är vaporwave?

  Flera Vaporwave-klubbar har ordnats i Helsingfors.

  Vaporwave är en nostalgisk musikgenre där nedsaktad 80-talsdisco och hissmusik kombineras med bilder på grekiska skulpturer framför element från Windows 95-operativsystemet. "Artisterna använder ljud och bild som andra nittiotalister känner igen från instruktionsvideor eller tidiga internetsidor", säger Sofia Sahlén. Helsingfors har en egen vaporwave-scen med entusiaster, artister, dj:er och klubbar.

 • Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

  Vem var Simona Kossak? Kan man leva som hon?

  Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Det frågar sig Malin Kivelä, som i sitt sommarprat tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.

 • Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

  Mia Hafrén berättar om sin karriär.

  Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.

 • Miss Li längtar till Finland

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen den 18.7

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen i det fjärde programmet, den 18 juli.