Hoppa till huvudinnehåll

Katainen börjar som EU-kommissionär

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen. Bild: EPA/Etienne Laurent katainen jyrki

Jyrki Katainen inleder i morgon sin karriär som EU-kommissionär. Han börjar med ekonomifrågorna som han ärvde efter Olli Rehn, men då den nya kommissionen tillträder i november eller senare vill han arbeta med att förbättra Europas konkurrenskraft. Katainen eftersträvar inte längre någon av topposterna i EU-organen..

Det är en synbart avslappnad Jyrki Katainen som tar emot på tionde våningen i kommissionsskrapan Berlaymont här i Bryssel. Han säger att det har gjort honom gott att byta rytm, även om det nya jobbet också är stressigt.

- Det känns väldigt bra eftersom jag alltid har varit intresserad av Europas framtid och nu kan jag koncentrera mig på att bygga ett bättre Europa, säger Katainen till Yle nyheter.

Katainen var uppställd i det första valet till Europaparlamentet som ordnades i Finland år 1995, men han blev inte invald. Därefter var han på studentutbyte i Storbritannien där han studerade EU-politik. Avsikten var att han skulle lämna politiken helt och hållet för att försöka få arbete inom EU-organen.

- Jag tvingades att ställa upp i riksdagsvalet av två ampra tanter från norra Savolax som sade att du ställer upp eller så gråter du och ställer ändå upp, berättar Katainen med glimten i ögat.

Inga ledande EU-poster, men tung kommissionärsportfölj

Fram till november ska Katainen nu arbeta som ekonomikommissionär, det vill säga återstoden av den sittande kommissionsperioden. Greklands ekonomiska läge och finansiering kan komma att uppta också Katainens korta tid som ekonomikommissionär. Nuvarande låneprogram löper ut vid årets slut och frågan är om landet behöver ytterligare finansiering eller efterskänkta skulder.

-Det vet vi inte ännu eftersom vi måste titta närmare på Greklands situation och granska hur väl landet har stabiliserats, säger Katainen. Analyserna ska göras under hösten.

Då Jean-Claude Junckers nya kommission tillträder i november blir det en ny post för Katainen som säger att han inte längre strävar efter några ledande EU-poster - däremot en tung kommissionärsportfölj med substans.

-Jag är intresserad av jobb som har någonting att göra med den ekonomiska tillväxten eller konkurrenskraft eller en djupare inre marknad, någonting som utvecklar Europas ekonomiska tillväxt, säger Katainen.

Som den digitala inre marknaden?

-Digitala marknaden är en av de poster som skulle vara väldigt intressant, medger Katainen.

Jyrki Katainen måste nu skifta fokus från att främst ha drivit Finlands sak som statsminister, till att vara en finländare som driver hela EU:s intressen utan att särskilt gynna Finland, men det ser han inte som något problem.

-Då man börjar med en ny uppgift måste man ta till sig de krav som uppgiften ställer. Då jag var statsminister lobbade jag givetvis för specifika frågor för Finland. Men då det till exempel gäller mina ekonomiskpolitiska uppfattningar så grundar de sig på hur jag tror att Europa blir starkare. Eller då det gäller andra politikområden att de skulle vara till fördel för Europa. Så på det sättet är förändringen inte så stor, men så klart är samarbetet med Europaparlamentet rätt nytt för mig, utvecklar Katainen resonemanget.

Så hur kan du driva Finlands intressen i din nya uppgift?

-Förstås är kunskapen om det egna landet en sak som alla kommissionärer har. Men också de åtgärder som Europa bör vidta kan också tillämpas väldigt väl på Finlands behov för en exportdriven ekonomi drar alltid nytta av den inre marknaden, anser Katainen.

Bryssel hade han besökt cirka 300 gånger i sina tidigare uppdrag, men bara två gånger utanför EU-kvarteren och hittills är Katainen nöjd med sitt nya liv och den goda maten som serveras på restaurangerna här.

Läs också