Hoppa till huvudinnehåll

Konstiga ljudfenomen på Svartå slott

En svårförklarlig knackning uppdagades då vi lyssnade igenom materialet från tv-inspelningarna av En svensk sommar i Finland på Svartå slott.

Svartå gård
Svartå slott. Svartå gård Bild: Yle/Oskar Koivumäki en svensk sommar i finland
I tv-programmet får två norska turister, Alf och Ragnhild, träffa spökjägarteamet Chasing The Dead och besöka slottet som påstås vara ett av Finlands mest hemsökta ställen. Besökare har berättat om ljudfenomen och vita damer av varierande slag.

Det konstigaste som hände under själva inspelningen var att en dörr på vinden öppnade sig två gånger av sig själv. Den första gången var det ingen människa i närheten av dörren. Den andra gången gick den upp just då tv-teamet kommer upp på vinden, men ändå flera meter från närmaste person.

- Det är en gammal vind och hus lever, men det är ändå svårt att förklara varför den öppnade sig, säger spökjägare Christopher Marins.

Kvällen förflöt ändå utan desto mer dramatik och utan att några konkreta spöken verkade fastna på bild.

Men då vi senare tittar och lyssnar på materialet från kvällen uppdagas någonting konstigt. I materialet knackar Christopher tre gånger på en vägg för att locka eventuella spöken att svara. Och visst, lyssnar man noga hör man ett svagt "svar". Det är bara Christophers mikrofon som snappat upp dessa tre knackningar, så ljudkällan måste vara nära honom. På bild kan man dock se att ingen står nära honom och att det inte heller är Christopher som orsakar ljudet.

- Det låter som om någon skulle knacka svagt på min mikrofon, men man ser i bild att ingen gör det. Man ser också att jag inte själv rör mikrofonen eller rör på mig, säger Cristopher.

En tänkbar orsak till det konstiga ljudet är något slags eko (även om inga andra ljud eller knackningar orsakade eko den kvällen) eller någon elektronisk störning.

Chasing The Dead beskriver sig som skeptiker och säger att dörren och knackningarna inte får dem övertygade om spökens existens.

- För det skulle det krävas något mer konkret, som bildbevis, säger Christopher.

Kommentera gärna med era teorier på vad det knackade "svaret" beror på! Programmet med spökjakten i Svartå visas söndagen den 20 juli på Yle Fem och kan också efter det ses på Yle Arenan. Kolla in trailern här.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje