Hoppa till huvudinnehåll

Loppmarknad i tom lokal förbjöds - "fråga om attitydproblem"

Röda korsets loppmarknad i Vasa
Myndigheterna nekade till en loppmarknad i en tom lokal på Ärtholmen i Helsingfors. Röda korsets loppmarknad i Vasa Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund röda korsets loppmarknad

Drömmen om en tillfällig loppmarknad sommartid i en tom lagerlokal på Ärtholmen i Helsingfors gick i kras för Anna Degerholm. Trots att Degerholm försökte följa alla myndighetsbestämmelser till punkt och pricka ansågs hennes verksamhet vara permanent och inte tillfällig och lagerlokalen lämpar sig inte permanent som mötesplats.

Degerholm fick i våras en idé om en loppmarknad och har en vän som hyr ett båtvarv på Ärtholmen, vid Eirastranden. Lokalen används vintertid som båtförvaring.

Vännens hyresvärd gav också grönt ljus till en loppmarknad i lokalen under sommaren då den ändå står tom.

Brandinspektören kan ge undantagslov

Men en brandinspektör vid Helsingfors stads räddningsverk hade sett Degerholms tidningsannons om loppmarknaden och tog kontakt. Degerholm fick veta att hallen är ett lager och att den inte kan användas för evenemang för allmänheten. Degerholm berättade att hallen sommartid står tom och att där därför då kan vara en loppmarknad. Hon uppmanades ändå ta kontakt med stadens byggnadstillsynsverk.

Brandinspektörerna vägrade att komma och titta på stället fastän vi försökte se till att alla deras krav var uppfyllda.

- Jag kontaktade byggnadstillsynsverket och berättade om mina planer. Jag diskuterade med en arkitekt om att ändra på hallens användning, men fick nej. Det är inte möjligt att ordna en loppmarknad i lokalen eftersom den inte lämpar sig som mötesplats, säger Degerholm till Yle Huvudstadsregionen.

Vid byggnadstillsynsverket uppgav man att en ansökan om att ändra användningen för hallen är en lång och dyr process, som räcker flera månader.

- Därefter fick jag ändå efter många om och men veta att det är möjligt att en brandinspektör kan ge undantagslov för utrymmet.

Områdets brandinspektör gav sedan ett muntligt undantagslov för att använda lokalen som loppmarknad. Degerholm fick höra att användningen av lokalen är en sak mellan hyresgäst och hyresvärd och att räddningsverket inte blandar sig i det.

"Vi försökte samarbeta med myndigheterna"

Degerholm öppnade därför sin loppmarknad under ett veckoslut. Enligt Degerholm var invånarna på Ärtholmen glada över initiativet och sade att loppmarknaden behövs. Några dagar senare ringde Degerholms telefon. Det var samma brandinspektör som tidigare hade tagit kontakt efter att ha sett tidningsannonsen och hon gillade inte att loppmarknaden hade öppnats. Brandinspektören hade läst om veckoslutets evenemang på Facerbook och förbjöd verksamheten direkt. Degerholm fick inhibera loppmarknaden följande veckoslut.

- Vi har försökt samarbeta med myndigheterna, men det största problemet verkar vara den negativa attityd som råder. Brandinspektörerna vägrade att komma och titta på stället fastän vi försökte se till att alla deras krav var uppfyllda, säger Degerholm.

Enligt Degerholm fanns inga problem med brandsäkerheten i lokalen. Hon fick till sist reda på att ett undantagslov bara kan ges för två veckor och inte för två och en halv månad, som hon önskade.

- Varför är lokalen inte brandsäker i två och en halv månad om den är det i två veckor?

- Det finns dessutom en klar efterfrågan på loppmarknader i Helsingfors, konstaterar Degerholm, som bara fick hålla sin loppmarknad öppen ett veckoslut.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått kontakt med de berörda brandinspektörerna vid Helsingfors stads räddningsverk.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen