Hoppa till huvudinnehåll

Osäker framtid för frontmuseet i Lappvik

Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning.
Frontmuseet grundades för över 30 år sedan men vad som händer med museet i framtiden är oklart. Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning. Bild: Yle/Malin Valtonen museidockor

En stödförening bildades i fjol för Hangö frontmuseum i Lappvik. Föreståndaren Ralf Häggström gör ändå allt det praktiska arbetet själv. Vid Västra Nylands landskapsmuseum är man orolig för hur det kommer gå den dagen då Häggström inte orkar mera.

Säsongen började dåligt för frontmuseet i Lappvik. Nu när värmen kommit så har besökarnas antal också ökat. Museet är öppet varje dag mellan 11.30 och 18.30 och Ralf Häggström är dagligen på plats. Han sköter museet i dag och trots att han ibland får hjälp av bekanta så är det praktiska arbetet huvudsakligen på hans ansvar.

- Läget är som vanligt, det är en massa jobb när man i praktiken är ensam, säger pensionären Ralf Häggström och tillägger att han inte klagar eftersom museet och historia är hans intresse.


Häggström tog för några år sedan över rodret för museet efter sin far, krigsveteranen Stig Häggström, som grundade museet.

Ralf Häggström vid ingången till frontmuseet i Lappvik.
Ralf Häggström har mycket att stå i med frontmuseet i Lappvik. Ralf Häggström vid ingången till frontmuseet i Lappvik. Bild: Yle/Malin Valtonen frontmuseet i lappvik

Lite stöd

Ifjol grundades en stödförening för frontmuseet för att Häggström skulle få mera hjälp med att driva museet. Men hjälp på plats har föreningen inte kunnat ge. De flesta i föreningen bor inte i närheten av Lappvik.

- Nog är det jobbigt men det är ett intresse. Jag har varit med sedan början så nog går det, säger Häggström som gärna skulle ta emot några hjälpande händer. Men han förstår att folk inte har tid.

- Det är få som orkar och ids. De har sina egna saker att göra, säger han.

Frontmuseet i Lappvik i Hangö.
Fronmuseet grundades 1981. Frontmuseet i Lappvik i Hangö. Bild: Yle/Malin Valtonen frontmuseet i lappvik

Oviss framtid

I Västnyland finns det museum som har fått lägga lapp på luckan när initiativtagarna inte orkat mera och ingen har velat ta över. Arbetets museum i Ekenäs är ett exempel. Vad som kommer att hända med frontmuseum i framtiden vet ingen riktigt.

- Nog fungerar det så länge jag orkar men efter det har jag inte en blekblå aning, säger Häggström.

Vid Västra Nylands landskapsmuseum är man orolig över situationen.

- Jag måste medge att vi är lite oroliga för framtiden för frontmuseet, säger museichef Dan Lindholm.

Dan Lindholm är museichef för Västra Nylands landskapsmuseum.
Museichef Dan Lindholm hoppas frontmuseet fortsätter som tidigare också i framtiden. Dan Lindholm är museichef för Västra Nylands landskapsmuseum. Bild: Yle/Malin Valtonen västra nylands landskapsmuseum

Landskapsmuseet försöker hjälpa

Frontmuseet har en stor betydelse i regionen, inte minst är det ett minnesmärke för krigstiderna. Frontmuseet har genom tiderna varit väldigt populärt.

Museichef Dan Lindholm berättar att man från landskapsmuseet försökt stöda frontmuseet och erbjudit möjlighet att hjälpa till för att verksamheten ska kunna fortsätta. Men landskapsmuseets önskan är att verksamheten fortsätter som tidigare, med privata krafter.

- Vi har inga resurser att ta över verksamheten, säger Lindholm.

Utan stödpengar

Stödföreningen för Hangö frontmuseum grundades också för att frontmuseet skulle kunna få stöd av Svenska kulturfonden. Ifjol fick museet ett bidrag som Häggström beskriver som en livboj för verksamheten. Men i år ansökte museet inte om pengar.

- Det gick dåligt och felet är helt mitt. Jag gjorde inte som man skulle, erkänner Ralf Häggström.

Läs också