Hoppa till huvudinnehåll

Politiker: Enkel jour ska bli kvar vid Ekenäs sjukhus

Karl von Smitten, ordförande för grundtrygghetsnämnden i Raseborg
Karl von Smitten säger att en reducerad jourverksamhet ska finnas kvar på sjukhuset i Ekenäs. Karl von Smitten, ordförande för grundtrygghetsnämnden i Raseborg karl von smitten

Det ska finnas kvar någon form av enkel sjukhusjour också i framtiden vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs. Det säger två ledande lokalpolitiker Yle Västnyland har talat med.

På torsdagen (17.7) berättade Hufvudstadsbladet att det finns långtgående tankar om att minska på antalet sjukhus som har jour från omkring 60 till 30.

Det betyder att patienter från Västnyland om kvällar, nätter och helger skulle tvingas åka till Helsingfors för vård.


SFP:s Karl von Smitten är ordförande för grundtrygghetsnämnden i Raseborg, men också kirurg som bland annat har jobbat många år inom Helsingfors universitets centralsjukhus (HUCS).

Han tycker det är självklart att små sjukhus inte ska ha omfattande jour. Det skulle helt enkelt bli för dyrt att ha högt specialiserade läkare på jobb dygnet runt på små sjukhus. Det betyder också att alla små förlossningsenheter ska bort eftersom de kräver jour.

Kvar blir då bara en handfull akuta operationer nattetid och helger per år och det är inte kostnadseffektivt att ha så hög beredskap dygnet runt.

– En sådan beredskap har vi inte haft på flera år vid sjukhuset i Ekenäs.

Däremot kan hel del icke-brådskande och okomplicerade operationer fortfarande utföras dagtid på vardagar på sjukhuset, säger von Smitten.

– Det är antagligen helt omöjligt att centralisera alla de här operationerna och det är inte heller helt fiffigt.

Ambulanser ersätter jouren

Karl von Smitten understryker att det som måste ske lokalt då patienter utanför dagtid söker vård är en bedömning om vart patienten ska skickas.

Det är inte meningsfullt att transportera människor långa vägar för att sedan konstatera att det inte var akut.

Här säger von Smitten att den hårt kritiserade dyrare ambulansvården i Västnyland är den som ska ha så hög kompetens att den kan fatta vårdavgöranden.

Dessutom ska det finnas kvar en litet nerbantad sjukhusjour. Att det nu sägs i offentligheten att all jour ska bort från sjukhuset tar von Smitten med en axelryckning.

– Det är klart att byråkraterna och politikerna alltid hittar på saker. Men sedan när de ser verkligheten så får de ändra sig. Jag tror inte på väldigt stora förändringar.

Läkarbristen stora problemet

Karl von Smitten säger att läkarbristen är det stora problemet för de små sjukhusen. Han anser att man måste erbjuda flexibla lösningar för att locka duktiga specialister till jobb på de små enheterna.

Dels ska de erbjudas möjlighet att jobba jour på stora sjukhus vid sidan av jobbet på det lilla sjukhuset för att lönen inte ska sjunka.

Dessutom ska läkare ges möjlighet att jobba på flera sjukhus och inte bara fastna på en plats.

– Det här förutsätter att vi kommer överens med fackföreningar om researrangemang och vissa andra ersättningar.

Kommunfusioner löser ekonomin

Att hålla kvar jourverksamhet och att satsa på specialläkare är allt sådant som kostar.

Karl von Smitten anser att kommunfusioner är det som löser de ekonomiska problemen.

– Man ser till att de fattiga kommunerna kommer ihop med de rika kommunerna. Då får de rika kommunerna betala för de fattiga kommunerna. Precis som vi gjorde i Raseborg när Pojo och Karis kom med.

Hangö tror inte på fusioner, men nog på jour

I Hangö är stadsstyrelsens ordförande, SDP:s Jouko Kavander, inte alls lika övertygad som Karl von Smitten om att det är kommunfusioner som löser den ekonomiska biten.

Kavander säger att då det är ett sjukhus som flera kommuner betalar för så är det ingen skillnad om kommunerna betala skilt för sig för verksamheten eller om de slår ihop sig och betalar lika mycket tillsammans.

– Det är samma mängd pengar som går till sjukvården.

Stadsstyrelsens ordförande i hangö, Jouko Kavander (SDP)
Jouko Kavander (SDP). Stadsstyrelsens ordförande i hangö, Jouko Kavander (SDP) Bild: YLE/Helena Rosenblad hangö stadsstyrelses ordförande

Men när det gäller jouren är Kavander överens med von Smitten; det måste finnas någon form av jour vid sjukhuset även om det bara är en grundläggande jour.

Kavander säger att sjukhuset och hälsovårdscentralerna borde ha en gemensam jour. Och att ha en rätt enkel jour kvar på sjukhuset billigare än långa transporter.

– Vad kostar det att tvinga människor att resa ända till Helsingfors? Och vad kostar en jour i Ekenäs? Man måste jämföra kostnaderna med varandra och dessutom också tänka på vad som är mänskligt med tanke på patienterna. Det behöver inte vara så stor arbetsstyrka på jobb, det räcker med att man får någon form av hjälp.

Jouko Kavander anser att det är onödigt att i nuläget bygga ut sjukhuset i Ekenäs enligt de planer som har varit aktuella tidigare.

Däremot är det helt på sin plats att sjukhuset kan utföra vissa typer av planerade operationer dagtid.

Också förvaltningsdirektör Gabriela Erroll vid Västra Nylands sjukvårdsområde har sagt att det är viktigt att det blir kvar någon form av jour på sjukhuset i Ekenäs.

– Det är viktigt för den västnyländska befolkningen att det finns ett ställe dit du kan komma dygnet runt alla dagar och där det finns personal som kan ta ställning till hur sjuk du är. Personalen kan sedan bedöma om du kan vänta till följande dag på vård eller om du måste skickas vidare. Det är ju ungefär så vi fungerar redan i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland