Hoppa till huvudinnehåll

Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014
Wille Wilenius är en av Vegas Sommarpratare 2014 Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014 Bild: YLE/ Tiina Grönroos finlandssvensk radio

- Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Nuförtiden är jag återställd och njuter av en andra start.

Vegas sommarpratare, Wille Wilenius är företagare inom kommunikation. Han berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

Wille Wilenius har gjort sig känd som radiopratare, tv-producent, teaterarbetare, reklambyråkille och manager. Han är född och uppvuxen i Helsingfors, men bor numera i Karis med sin familj.

Wille berättar om sina projekt bland annat på Yle och Svenska Teatern. Han spelar upp en sketch från 80-talet, där den unge Wille bjuder på sina skådespelartalanger.

- Idag är jag inte längre rolig.

Slaganfall vid 40+

Blodproppen i hjärnan är en orsak till att Wille inte anser sig vara speciellt rolig. Mitt i en spännande karriär var det ytterst nära att Wille dog. Rehabiliteringen har varit lång. När det var som värst kunde Wille varken tala eller röra sig. Han var också deprimerad. Stroken kom för sex år sedan. I dag är Wille Wilenius lite på 50 och återställd.

Strax efter sjukdomsattacken genomgick Wille en magnetröntgen. I hörlurarna spelades skvalmusik, varvat med reklam.

Då märkte jag hur bra program radion gör.

- Det här passade jättedåligt in eftersom jag var väldigt, väldigt sjuk. Det kändes eländigt.

Följande minne av radio var i sjukhussängen. Wille var förlamad och kunde inte tala, men någon hade ställt in radion i kudden på Vega. Han kom att höra på allt som sändes på kanalen.

- Då märkte jag hur bra program radion gör. Jag tror att det här påverkar den finlandssvenska musiken. Vi har många bra finlandssvenska artister.

Vilken är den bästa finlandssvenska sången?

Till Willes tidigare meriter hör tv-serien 16 och teatermusikalen Hype. Wille Wilenius är också mannen eller managern bakom Linda Lampenius. Det här får ni höra mera om i Willes sommarprat.

I Vegas sommarpratare berättar Wille Wilenius också vilken finlandssvensk sång han anser är den bästa och han avslöjar också sin nya hobby – ett fritidsintresse som får honom att gråta.

Bland annat den här musiken spelar Wille Wilenius i sitt sommarprat:

Wille Wilenius sommarpratar den 17 juli kl 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Läs också

Nyligen publicerat - Vega